Ashwagandha: Een Natuurlijk Middel voor Stressvermindering en Gezondheidsvoordelen

De vakantie is voor de meeste Nederlanders voorbij en het 'normale' leven is weer begonnen. Met drukke ochtenden waarin broodtrommels gevuld moeten worden, schoolboeken moeten worden meegenomen en gymkleding niet vergeten mag worden, is het belangrijk om een strak ochtendprogramma te hebben. In deze blog deel ik mijn ervaringen met ashwagandha, een kruid dat kan helpen bij het verminderen van stress.

Het Belang van Stressvermindering in het Dagelijks Leven

Terwijl we genoten van onze rustige vakantie en de voornemens om het rustig aan te doen, worden we vaak overweldigd door de dagelijkse drukte. Op het werk stapelen de taken zich op: "nog iets mee doen" op je bureau, een volle mailbox, rinkelende telefoons en een schijnbaar eindeloze to-do lijst. Thuis gaat het rennen en racen verder met zorgtaken, het fungeren als taxichauffeur, wassen, strijken, koken en sporten. Herkenbaar? Als je wat hulp kunt gebruiken om het stressgevoel in je lichaam te verminderen, kan ashwagandha wellicht van dienst zijn.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een belangrijk geneeskrachtig kruid in de Ayurveda, een alternatieve geneeswijze gebaseerd op Indiase principes van natuurlijke genezing. Het heeft meerdere gezondheidsvoordelen, waaronder stressvermindering. De ashwagandha plant heeft paarse of groene bloemen en een rode vrucht. De wortels en bladeren van deze plant worden gebruikt als medicijn in de ayurvedische geneeskunde vanwege hun brede werking. De belangrijkste actieve stof in ashwagandha is withanolide, een flavonoïde die ook voorkomt in fruit, groenten, zaden, noten en andere geneeskrachtige kruiden.

Mijn Ervaringen met Ashwagandha

Ashwagandha kan helpen bij angst en stressvermindering. Het is geclassificeerd als een adaptogeen kruid, wat betekent dat het je lichaam kan ondersteunen in stressvolle situaties, waardoor je een stabielere gemoedstoestand krijgt. Het wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren.

Daarnaast kan ashwagandha helpen het cortisolniveau te verlagen. Cortisol, ook wel bekend als het "stresshormoon", wordt afgegeven als reactie op stress. Een verhoogd cortisolniveau kan leiden tot een te hoge bloedsuikerspiegel en verhoogde vetopslag in de buik. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ashwagandha kan helpen bij het verlagen van het cortisolniveau en de bloedsuikerspiegel.

Bovendien kan ashwagandha helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Stress heeft helaas ook een negatief effect op het cholesterolgehalte. Uit een 60-daagse studie bij chronisch gestreste volwassenen bleek dat de groep die de hoogste dosis gestandaardiseerd ashwagandha-extract nam, een gemiddelde afname van 17% in "slecht" LDL-cholesterol en een afname van 11% in triglyceriden ervoer. Ashwagandha kan dus het risico op hartaandoeningen helpen verminderen door het verlagen van het cholesterol- en triglyceridegehalte.

Daarnaast kan ashwagandha het geheugen en de hersenfuncties verbeteren. Het kan het geheugen stimuleren en reactietijd, algemeen geheugen en taakprestaties verbeteren. In een gecontroleerde studie rapporteerden gezonde mannen die dagelijks 500 mg gestandaardiseerd extract namen significante verbeteringen vergeleken met mannen die een placebo kregen.

Gefermenteerde Ashwagandha van Living Nutrition

Op de markt zijn er al verschillende ashwagandha-supplementen verkrijgbaar, maar er is nu een bijzondere versie verkrijgbaar: gefermenteerde ashwagandha van het merk Living Nutrition. Wat deze supplementen zo bijzonder maakt, is dat ze extra geactiveerd zijn door middel van een uniek fermentatieproces.

Het Fermentatieproces van Living Nutrition Voedingssupplementen

De ashwagandha wordt gefermenteerd met behulp van een speciaal kefir-kombucha fermentatieproces, waarbij 35 unieke stammen micro-organismen worden gebruikt. Na voltooiing van de fermentatie, die ongeveer 4 weken duurt, worden de volledige levende voedingsmatrix van voedingsstoffen, enzymen en microben veiliggesteld door middel van een delicaat vriesdroogproces. Er worden geen warmte, druk, onnatuurlijke processen of onnatuurlijke ingrediënten zoals vulstoffen, bindmiddelen of additieven gebruikt.

Waarom Gefermenteerde Ashwagandha?

Door het langdurige fermentatieproces wordt de ashwagandha beter opgenomen in het lichaam en heeft het een hogere voedingswaarde dan in zijn natuurlijke vorm. De actieve voedingsstoffen zijn door de fermentatie verhoogd (tot 1000%!) en ze worden beter opgenomen door het lichaam, wat de biologische beschikbaarheid verbetert. Bij Living Nutrition wordt de oude kunst van fermentatie gebruikt om ashwagandha op natuurlijke wijze nog vitaler en energieker te maken.

De producten van Living Nutrition zijn vrij van vulstoffen, bindmiddelen, additieven, gluten en lactose. Ze zijn geschikt voor vegans, vegetariërs en diabetici.

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel ashwagandha voor veel doeleinden kan worden gebruikt en bij een gebruikelijke dosering veilig is voor de meeste mensen, zijn er situaties waarin het beter is om het niet te gebruiken of alleen in overleg met een arts, zoals bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Wil je meer informatie over ashwagandha en de gezondheidsvoordelen ervan? Klik hier om een betrouwbare bron te raadplegen.

Keep Exploring
Voetbal kijken: hoe maak je het nóg leuker?