Verslavingen heb je in verschillende vormen en gradaties. Maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: ze kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Om succesvol van een verslaving af te kicken is het belangrijk om het verlangen, de cravings, te stoppen. Dit is niet makkelijk. Een verslaafde is namelijk gevoelig voor triggers. Deze doen een beroep op de wilskracht waardoor het ontzettend moeilijk is om weerstand tegen de verslaving te bieden. Hierdoor is de kans op een terugval groot. Gelukkig zijn er verschillende methoden om een verslaving te stoppen of te verminderen. In dit artikel bespreken we hoe meditatie en mindfulness afrekenen met een drugsverslaving.
Een relatief nieuwe methode om afkicken van drugs succesvol te laten verlopen is het inzetten van meditatie en mindfulness.
Wat houdt meditatie en mindfulness in?
Meditatie en mindfulness zijn twee verschillende technieken. Toch lijken ze erg op elkaar. Hierdoor kunnen ze zonder problemen samen gebruikt worden. Meditatie is het tot rust brengen van je geest. Door een punt van innerlijke rust te bereiken, train je je bewustzijn. Mindfulness houdt in dat je zonder oordeel je gedachten en gevoelens analyseert. Je focust je helemaal op het hier en nu. Daarnaast richt je je op je ademhaling en het ontspannen van je lichaam. Beide technieken worden vaak tegelijk gebruikt door middel van mindfulness-meditatie. Lichaamsbewustzijn, het trainen van innerlijke rust en verkennen van gedachten en gevoelens staan daarbij centraal.
De effecten van mindfulness-meditatie op het lichaam
Onderzoek heeft aangetoond dat er verschillende voordelen zijn van het gebruik van deze twee technieken. Zowel verslaafden als niet-verslaafden hebben baat bij mindfulness-meditatie. Zo zorgt het onder meer voor:
- Minder stress en angst;
- Betere nachtrust en meer energie overdag;
- Minder kans op een burn-out;
- Meer veerkracht en zelfvertrouwen;
- Een ontspannen gevoel;
- Vermindering van fysieke en mentale klachten.
Meditatie en mindfulness bij drugsverslaving
Veel verslaafden durven niet af te kicken omdat ze opzien tegen het ontgiften van het lichaam. Deze zogenoemde detox van drugs duurt zo’n week tot twee weken. Het tijdelijk overwinnen van een verslaving gaat vaak gepaard met het vervangen van een verslaving door iets anders. Dit zorgt voor opluchting, maar meestal niet voor lang. Ook ontwijken komt veel voor. Mindfulness-meditatie maakt ontwijken onmogelijk. Door juist naar binnen te keren en je eigen emoties en verlangens te aanschouwen leer je wat jou blij en verdrietig maakt. Vanuit innerlijke rust is het mogelijk om voor jezelf af te wegen wat je belangrijk vindt. Zijn de ontwenningsverschijnselen die je door je drugsverslaving keer op keer moet doorstaan het wel waard? Wat geeft je energie in het leven? Hoe ziet jouw ideale ‘ik’ eruit? Mindfulness-mediatie legt gedachtepatronen bloot. Het zorgt ervoor dat je dwanggedachten leert herkennen. Het maakt je alert op de manier waarop je lichaam reageert op triggers. Door vervolgens zonder oordeel naar jezelf te kijken en de situatie te accepteren zoals ze is, is het mogelijk om destructieve patronen te doorbreken en gaandeweg gezonde keuzes te gaan maken.
Een verslaving mag dan hardnekkig zijn, meditatie en mindfulness leren je effectief omgaan met terugvallen, cravings en triggers. Wees mild voor jezelf.