Waarom is wandelen zo goed voor je?

Je hebt het waarschijnlijk wel eens iemand horen zeggen: wandelen is heel goed en gezond. Dat is ook absoluut waar! Maar waarom is dat nu eigenlijk precies zo? Er zijn verschillende redenen om te starten met frequent wandelen, het liefst op dagelijkse basis. In dit artikel leggen we er meer over uit.

Me-time

Allereerst is wandelen heel goed voor je mentale gesteldheid. Het is namelijk een perfecte vorm van me-time! En die tijd voor jezelf heb je hard nodig, om goed te ontspannen. Hoewel je je met wandeling inspant, óntspan je tegelijkertijd. En dat is een perfecte combinatie. Maak er een leuk uitje van. Ga naar een mooi gebied bijvoorbeeld, zoals het bos of het strand. Neem bij een langere wandeling lekkers mee, waaronder water en iets te eten. Ook koffie komt natuurlijk van pas. Bereid thuis lekkere koffie, zoals een smaakvolle Iperespresso, en neem dit mee in een thermosfles. De koffie blijft zo behoorlijk lang warm. Nog een tip voor koffie meenemen: gebruik Lavazza koffiebonen, die je vlak voor het zetten van de koffie maalt. Zo komen er heerlijke aroma’s vrij en smaakt je koffie extra vers.

Zorgen vergeten

Met wandelen kies je niet alleen voor me-time, maar kun je ook nog eens je zorgen aan de kant zetten. Natuurlijk kun je tijdens het wandelen nadenken over wat er speelt in je leven, maar de kans is groot dat je het ineens allemaal vrij luchtig inziet. Je bent lekker in beweging en wordt geïnspireerd door je omgeving: het komt je allemaal ten goede. Daarnaast komen er geluksstofjes vrij als je beweegt, waaronder dopamine, wat bij wandelen ook zeker gebeurt. Met name als je een wat langere wandeling maakt. Zie zo’n wandeling als een soort reset van je dag, waarbij je alles weer goed op een rijtje kunt zetten.

Toegankelijke vorm van beweging

Wandelen is een toegankelijke vorm van beweging. Het is eenvoudig om ermee te beginnen, ook als je niet zo sportief bent bijvoorbeeld. Je kunt ook prima een kort rondje lopen, als dat beter uitkomt. Dat telt al direct mee! En een halfuur wandelen is al snel voorbij: dat heb je zo gedaan. Langer wandelen is uiteraard ook goed mogelijk. Let er wel even op dat je de juiste schoenen aantrekt, zodat je voldoende ondersteuning hebt.

Gezellige bezigheid

Ga samen met iemand een wandeling maken: zo is het een hele gezellige bezigheid. Met je partner, vriend(in) of collega, je kunt verschillende mensen meevragen. Stel het gewoon eens voor. Als je anders maar de hele dag of avond op een stoel zit, is het zelfs verademend om samen een wandeling te maken. Tijdens de wandeling kun je lekker kletsen, want daar is alle tijd voor. Dat zorgt nog eens voor een goed gesprek.

Wandelen is gezond

Wandelen is goed voor de gezondheid. Zo houdt het je conditie op peil en maakt het je sterker. Door te wandelen, verlaagt de druk en het cholesterolgehalte in het bloed. Het is goed voor het hart en de bloedvaten. Ook kun je botten en spieren trainen met wandelen, evenals je longen die door wandelen meer zuurstof op kunnen nemen. Je spijsvertering komt op gang en vet verbrandt sneller. En aangezien wandelen niet of nauwelijks blessures oplevert, heeft het dus eigenlijk alleen maar voordelen. Waar wacht je nog op? Hup, trek je schoenen aan, zoek een mooie route uit – en ga op pad!

Keep Exploring
5 leuke spellen die helpen ontspannen online