Zijdeglans, hoogglans, mat: verschil uitgelegd

Iedereen die wel eens in een bouwmarkt of online verf uit moet zoeken, weet dat de keuze immens is. Kleuren, structuren, waar moet je beginnen? Daarom leggen we je vandaag graag het verschil uit tussen zijdeglans, hoogglans en matte verf.

Hoogglans verf

Hoogglans verf, of hoogglans lak, geeft het meest glanzende resultaat. Hierdoor komt de nadruk wel op de ondergrond te liggen en zie je dus elke oneffenheid. Heb je een superstrakke ondergrond, of is het juist de bedoeling om je oneffen ondergrond te benadrukken én vind je een glad, strak en vooral glanzend resultaat mooi? Dan is hoogglans verf voor jou dé verf!

Hoogglans verf is vrijwel alleen te verkrijgen als lak, dus om bijvoorbeeld houtwerk mee af te lakken. Muurverf zie je eigenlijk niet in hoogglans. Omdat het heel goed schoon te maken is, is het zeer geschikt voor buiten. En ook binnenshuis is het zeer geschikt, doordat het de meest slijtvaste verf is, die het minst te verduren heeft. Kies je bijvoorbeeld voor Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak, dan krijg je een verf met een schitterende glans die ook nog eens lang houdt. Professionals kiezen vaak voor Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak, vanwege de mooie vloei en de extreem hoge kwaliteit. 

Zijdeglans verf

Is dat hoogglans too much voor je? Dan kun je kiezen voor zijdeglans verf. Deze zit qua glans een stuk onder hoogglans en de naam zijdeglans komt van het subtiele glansje dat zichtbaar is met bijvoorbeeld lichtinval, zoals je dat ook ziet op zijden stof. Het is minder makkelijk schoon te maken dan hoogglans en vooral buiten hebben de weersinvloeden meer effect op deze verf. Aan de andere kant is hij wat meer vergevingsgezind als het gaat om oneffenheden.

Ga voor een bijzonder effect voor een structuur die je normaal niet snel ziet. Dus zijdeglans op de muren, of matte verf op het houtwerk. Of kies bijvoorbeeld verf met een metallic effect.

Zijdeglans verf zien we vooral in lakken terug, om houtwerk mee in de verf te zetten. Ook is er tegenwoordig muurverf in zijdeglans te verkrijgen, voor een bijzonder effect op de muur. En voor degenen die ook een beetje aan het milieu denken: zijdeglans verf is ook mogelijk op waterbasis.

Matte verf

We zien steeds meer matte effecten in ons interieur. Het is stoer, het past goed bij bijvoorbeeld de industriële trend maar ook in de Scandinavische interieuren zie je dit steeds meer terug. Ben je op zoek naar matte verf, dan zul je zien dat iedere fabrikant daar een eigen naam aan geeft, van mat tot extra mat, van kalkmat tot zijdemat.

Matte verf camoufleert oneffenheden het beste. Daarom wordt het ook al lang gebruikt voor op de muur. Maar ook houtwerk met een matte finish geeft een bijzonder mooi effect. Wel is matte verf het minst goed schoon te maken en is het het meest gevoelig voor (weers)invloeden. Daarom is het het minst geschikt voor gebruik buiten.

Ben je er nog niet uit wat je het mooiste vindt? Je kunt steeds vaker een tester krijgen, om zowel de kleur als structuur van de verf te testen. Zo kun je, op een subtiele plek, uitproberen welke soort verf het beste bij jouw wensen en stijl past.

Keep Exploring
5 levensvragen die je jezelf niet durft te stellen