Beste hygrometer van 2021 – Uit de test

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk. Om dat te kunnen meten, heb je een goede hygrometer nodig. Deze meet niet alleen of de vochtigheidsbalans in de woon- of werkkamer in orde is, maar ook of het te droog of juist te vochtig is. Een te droge lucht in huis veroorzaakt geïrriteerde luchtwegen of hoesten. Een te hoog vochtgehalte is ook weer niet goed. Dit kan schadelijke schimmels veroorzaken die een nadelig effect op de gezondheid kunnen hebben. Wil je de luchtvochtigheid of temperatuur in huis meten en in de gaten kunnen houden? In deze koopgids vertellen we je wat de beste hygrometer van 2021 is en voorzien we je tevens van een aantal handige tips die je kunt overwegen bij de aanschaf van een hygrometer.

Wat is een hygrometer?

Een hygrometer geeft aan wat de luchtvochtigheid in een ruimte is. Ook geven ze de de temperatuur aan. Waar ze vroeger vooral bestonden uit metaal, een glasplaat én een dierlijke haar als meter, zijn ze nu vooral elektronisch en digitaal. Met een hygrometer kun je nauwkeurig aflezen hoe het met de luchtkwaliteit in huis is gesteld. Dat doe je via het duidelijke display. Daarmee zijn ze een onmisbaar accessoire voor in de woonkamer, keuken én slaapkamer.

De beste hygrometers van 2021

ThermoPro TP50

Deze digitale hygrometer heeft een zeer overzichtelijk display met een breedte van 6,8 centimeter en een hoogte van 8,0 centimeter. Deze ThermoPro hygrometer meet niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de temperatuur. Zo kun je altijd beschikken over een gezond leefklimaat. Dat kun je tevens aflezen aan de smiley die wordt weergegeven op het beeldscherm. De hygrometer geeft je naast de luchtvochtigheid en de kamertemperatuur ook informatie over het weer. Overige functies zijn een timer, een magnetische bevestiging en een stevige voet.

Ortho Uni

 Deze mobiele hygrometer neem je eenvoudig met je mee. Hij meet niet alleen het aanwezige vocht in en ruime, maar ook de temperatuur. Het beeldscherm met verlichting én de weergave zijn zeer overzichtelijk. In één oogopslag verkrijg je alle informatie die je nodig hebt. Zodra de batterij opgeladen dient te worden gaat er een indicatielampje branden. De Ortho Uni hygrometer schakelt zichzelf uit als deze voor een bepaalde periode niet wordt gebruikt. Handig, want zo verbruikt de batterij geen onnodige energie. Met deze hygrometer meet je in een handomdraai de luchtvochtigheid én temperatuur, waar je ook bent.

Greenure hygrometer

Deze hygrometer van Greenure kun je niet alleen binnenshuis gebruiken, maar ook buiten. Hij meet de luchtvochtigheid nauwkeurig en geeft dit weer op het grote beeldscherm. Daarnaast kun je ook de temperatuur aflezen en geeft het apparaat aan of de ruimte een gezond leefklimaat heeft. Ook houdt de hygrometer zowel de laagste als hoogste standen bij. Het display is voorzien van mooie iconen zoals een smiley of een weer afbeelding. Ook kun je de datum én de actuele tijd aflezen in de volgorde jaar, maand, dag. Met één blik op deze Greenure hygrometer ben je dus helemaal bij de tijd.

Boneco X 200

Een zeer duidelijke en makkelijk te gebruiken hygrometer met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Dit apparaat heeft een helder LCD beeldscherm dat groot genoeg is voor de weergaven van de luchtvochtigheid én de temperatuur. Deze wordt overigens niet alleen in graden weergegeven, maar ook in fahrenheit. Het geheugen van deze hygrometer kun je naar wens resetten. Het apparaat kan een temperatuur meten tot en met 50 graden en een luchtvochtigheid tot en met 90%. Door de stevige standaard kun je deze hygrometer van Boneco overal plaatsen waar jij dat wilt.

Duux Sense

Een strak vormgegeven hygrometer die je zowel kunt ophangen als neerzetten. De temperatuur wordt gemeten in zowel fahrenheit als graden. Door het overzichtelijke display is de informatie eenvoudig af te lezen. Niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de temperatuur in de woonkamer, keuken of babykamer. Deze hygrometer is voorzien van een indicatielampje die je laat weten wanneer de balans goed of slecht is. Het apparaat meet temperaturen van -40 tot en met 60 graden en is voorzien van een interval. Je kunt deze Duux Sense hygrometer neerzetten op tafel of op je bureau, maar natuurlijk ook ophangen door de meegeleverde bevestiging.

Cresta Care DTX250

Dit merk weet altijd weer te presteren. Ook de Cresta Care DTX250 is weer zoals je van Cresta mag verwachten. Dit weerstation is niet alleen voor binnen, maar kan ook buiten gebruikt worden. Je kunt hiermee zeer nauwkeurig weersvoorspelling geven. De klok is radiogestuurd en gaat automatisch van zomer – naar wintertijd en terug. Het weerstation geeft de trends voor luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid weer. De weersvoorspelling wordt weergegeven door middel van 4 symbolen. De weerstations van het merk Cresta Care zijn altijd kwalitatief goed. Ze hebben een hoogwaardige luchtdruksensor en kunnen het weer voorspellen tot 90%.

Koopgids: waar moet je op letten als je een hygrometer koopt?

 

Bevestigingsmogelijkheid

 

Hygrometers kun je op verschillende manieren bevestigen. Je kunt ze aan de wand hangen, maar ze kunnen ook staan door middel van een voet of standaard op de achterzijde. Niet elke hygrometer heeft 2 bevestigingsmogelijkheden. Let daar dus op bij de aanschaf van een luchtvochtigheid of temperatuur meter. Wil je het apparaat aan de muur bevestigen of wil je deze kunnen verplaatsen van bijvoorbeeld de kast in de kamer naar het bureau?

 

Geschikt voor binnen en/of buitengebruik

 

Een hygrometer kan de luchtvochtigheid en temperatuur binnenshuis meten, maar er bestaan ook exemplaren die de situatie buiten kunnen meten en doorgeven. De keuze die je hierin maakt is persoonlijk. Houdt er daarbij wel rekening mee dat je aan de luchtvochtigheid en temperatuur buiten niet veel kunt doen. Binnen kun je dit wel veranderen of aanpassen door meer te ventileren of gebruik te maken van een luchtbevochtiger. Deze kun je zelfs verbinden aan sommige hygrometers. Als de luchtvochtigheid niet in balans is, springt de bevochtiger automatisch aan. Zo heb je helemaal geen omkijken naar de werking van het apparaat en kun je altijd beschikken over een gezonde luchtkwwaliteit.

 

Formaat van het beeldscherm

 

Natuurlijk is het belangrijk dat je de informatie die wordt weergegeven op het display goed leesbaar is. Sommige hygrometers hebben een compact beeldscherm waardoor het apparaat zelf ook vaak kleiner is. Er bestaan ook hygrometers met grotere displays. Informatie zoals de luchtvochtigheid, het weer, de datum of de temperatuur is dan makkelijker af te lezen. Ook als je aan tafel zit terwijl de hygrometer aan de wand bevestigd zit.

Keep Exploring
De 10 geboden voor persoonlijke groei