5 tips om verantwoord te genieten van de zon

De lente is weer in het land dus we trekken er massaal met z’n allen op uit om te genieten van de zon. Lekker in de zon buiten zijn is goed voor de aanmaak van vitamine D, maar net als met veel andere dingen is te veel zon is juist schadelijk.

Hoe kun je dan toch lekker genieten van de zon op een verantwoorde manier?  

Tip 1: Mijd de zon tussen 12 en 3

De zon beschrijft een boog om de aarde zodat hij ’s ochtends en ’s middags verder van je af staat. De afstand die de zonnestralen moeten overbruggen is dan groter waardoor de zon ook minder kracht heeft. Tussen 12 uur en 3 uur ’s middags staat de zon het dichtste bij, en dan is de zonkracht ook het sterkst. Het is verstandig om op dit moment van de dag de volle zon te mijden, ook als je al een beetje kleur hebt opgedaan. In warme landen houden ze niet voor niets tussen de middag een siësta.   

Tip 2: Gebruik altijd zonnebrand als je naar buiten gaat

Als de zon er weer is laten we onze huid niet langzaam aan de zon wennen, want doorgaans zijn de enige stukjes ontblote huid onze handen en ons hoofd. We gaan dus van volledig gekleed naar kantoor in een klap naar een bikini of zwembroek op het strand. Smeer je dus altijd in met zonnebrand, minimaal factor 15 als je buiten gaat sporten of wandelen, en factor 30 of zelfs 50 als je vol in de zon gaat zitten. En smeer jezelf elke twee uur opnieuw in om verbranden te voorkomen.

Tip 3: Drink veel water

Als het warm is begin je te transpireren omdat je lichaam probeert af te koelen. Op een warme dag kun je door transpiratie veel vocht verliezen. Om niet uit te drogen is het belangrijk om de hele dag door veel water te blijven drinken, minimaal 2 liter per dag. Goed gehydrateerd blijven is goed voor je huid en helpt ook om een zonnesteek te voorkomen. En alhoewel een ijskoud glas water erg aantrekkelijk is als je het warm hebt, is het beter om lauw water te drinken. Door een koud drankje daalt je lichaamstemperatuur waardoor je hersenen het signaal krijgen dat het koud is. Je lichaam wordt aan het werk gezet om op te warmen met als resultaat dat je het alleen maar warmer krijgt na een koud drankje.  

Tip 4: Draag een hoed om je te beschermen tegen een zonnesteek

Als je stil zit in de volle zon kun je een zonnesteek oplopen. Om je hoofd te beschermen tegen de zon kun je het beste een hoed of pet dragen, ga dus niet op het heetst van de dag de deur uit zonder een hoofddeksel. Draag zeker iets op je hoofd als je dun haar hebt of kalend bent, want anders kan ook je hoofdhuid verbranden. En draag geen warme mutsen of hoeden en petten die niet goed ventileren, want veel warmte verlies je via je hoofdhuid. Ze zeggen niet voor niets dat je je hoofd koel moet houden. 

Tip 5: Draag de juiste kleding als je de zon in gaat

Misschien denk je dat je beschermd bent voor de zon als je een lange spijkerbroek en een blouse met lange mouwen aan hebt. Maar dan heb je het mis, want de zon komt gewoon dwars door kleding heen. En juist met een donkere spijkerbroek zal je eerder last krijgen van de brandende zon. En bij een dagje strand wat meenemen? Neem wijdvallende jurken en overhemden mee in lichte kleuren, dat weerkaatst de zon beter en zorgt ervoor dat je huid kan blijven ademen.

 

Keep Exploring
5 Populairste planten van 2021