Redenen waarom eiwitten de belangrijkste bouwsteen van je lichaam zijn

Vaak zie je bij fanatieke sporters of fitness liefhebbers dat ze vooral letten op het genoeg binnenkrijgen van eiwitten.Ze eten dan bijvoorbeeld meerdere eieren op een dag, of nemen kwark als avondeten. Maar: wat is er eigenlijk zo goed aan eiwitten? En vooral: wat maakt dat eiwitten zo onmisbaar zijn dat ze door velen de belangrijkste bouwstenen van je lichaam worden genoemd? Wij sommen de belangrijkste redenen voor je op.

Aminozuren

Eén van de belangrijkste redenen dat eiwitten zo belangrijk zijn voor een mensenlichaam si dat ze calorieën en aminozuren bevatten. Aminozuren worden ook wel omschreven als bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Je lichaam is in staat om zelf aminozuren aan te maken, maar er zijn ook aminozuren (deze worden essentiële aminozuren genoemd) die je uit je eten zult moeten halen. Bijvoorbeeld door het voldoende binnenkrijgen van eiwitten.

Dierlijk en plantaardig mogelijk

Eiwitten bestaan in dierlijke en plantaardige vorm. Dierlijke eiwitten kun je vinden in vlees, vis, eieren, melk en kaas. Eet je vegetarisch of misschien zelfs veganistisch, dan mis je al deze dierlijke eiwitten dus. Geen zorg, met een beetje extra van plantaardige eiwitten kun je je voedingspatroon alsnog gemakkelijk weer in balans brengen. Dit kun je ook doen door middel van een eiwitshake. Plantaardige eiwitten vind je in brood graan, peulvruchten en paddenstoelen.

Je hebt het nodig

Een volwassen persoon heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per lichaamsgewicht nodig. Denk eraan dat als je vegetariër, kind of zwanger bent je wat extra eiwitten kan gebruiken. Een gemiddeld mens heeft echter aan 0,8 gram eiwit per lichaamsgewicht in kilo’s genoeg. Neem bijvoorbeeld een man van 100 kilo, die heeft dus 80 gram eiwitten per dag nodig.

Je kunt ervan afvallen

Oké, eiwitten zorgen er direct voor dat de kilo’s er vanaf zullen vliegen, maar eiwitten dragen wel bij aan een goede en gezonde stofwisseling, oftewel een goed metabolisme, wat er weer voor zorgt dat je lichaam minder snel vetten opneemt en je dus minder snel aankomt.

Van eiwitten zit je snel vol

Ook handig aan eiwitten is dat je er maar weinig van hoeft te eten om alsnog een verzadigd gevoel te hebben. Zo kan een handjevol noten perfect helpen voor iedereen die aan het einde van de middag ineens trek krijgt in een snack.

Keep Exploring
Welke uitvaartverzekering past het beste bij jou?