Therapeutisch boksen als persoonlijke ontwikkeling

Veel mensen willen graag werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Als je merkt dat je in je leven dezelfde thema’s vaak tegenkomt, is het verstandig om na te denken over therapie. Maar je zult niet de enige zijn die bij het woord therapie behoorlijke weerstand voelt. Vaak associëren mensen therapie met praten met een zogenaamde zielenknijper. Misschien ben jij wel helemaal geen prater. Als je dat zo ervaart, dan is het heel begrijpelijk dat je een grote weerstand voelt bij therapie.

Je bent niet de enige. Gelukkig zijn er veel interessante ontwikkelingen in de markt van begeleiding en behandeling. Mogelijk heb je wel eens gehoord van EMDR therapie. Dat is een vorm van therapie waarbij je traumatische herinneringen door piepjes en/of oogbewegingen milder worden gemaakt. Maar wist je dat dit ook kan door middel van boksen?

Therapeutisch Boksen

Therapeutisch boksen is een manier van begeleiding waarin beweging en gespreksvoering samenkomen. Het is dus niet personal training en daarna even praten over je problemen. Het is een integrale behandelmethode, waarbij jouw thema’s fysiek worden behandeld. Dit heeft zijn oorsprong in de psychomotorische therapie. Alleen bij therapeutisch boksen ligt de focus op vechtsport(achtige) werkvormen, Je mag de boosheid bijvoorbeeld van je afslaan. Of denk aan vechten tegen de angst of je depressie. De grens opzoeken en verleggen, je kracht (her)vinden.

Waarom is dit zo effectief?

Het is niet alleen een maar laagdrempelige vorm van therapie. Het is ook heel effectief! Want je gaat direct met het lijf aan de slag. Je zou kunnen zeggen dat denken in je hoofd gebeurt en bijna al het voelen gebeurt in je lijf. Dus als je beter wilt leren omgaan met je gevoel, is het veel effectiever om met het lijf aan de slag te gaan. Dit leidt dus niet alleen maar tot een prettige manier van werken. Maar ook een kortere behandeling met meer resultaat.

Wie kunnen dit aanbieden?

Iemand die therapeutisch boksen kan aanbieden, is altijd minimaal hbo opgeleid. Dat is iets om rekening mee te houden. Mocht je hier naar op zoek gaan, neem dan geen genoegen met een personal trainer. Bij een personal trainer kun je je laten trainen en werk je aan fysieke doelen. Dat is iets heel anders dan therapeutisch boksen. Overigens is het voor iedereen goed om voldoende beweging te krijgen.

Je zou kunnen zeggen: therapeutisch boksen is leuk, zinvol, effectief en tegelijkertijd werk je ook nog aan je vitaliteit.

Wat goed is om op te letten als je gaat voor therapeutisch boksen.

De meeste boksers zijn geen therapeut. De meeste therapeuten zijn geen boksers. Er is dus maar een heel klein groepje professionals die dit echt kan. Let daarom op welke opleiding iemand heeft. Is iemand psycholoog, hbo opgeleid, psychomotorisch therapeut of maatschappelijk werker? Dan zit je meestal goed.

Iemand die in zijn eigen leven veel problemen heeft ervaren en dat heeft opgelost door te gaan boksen, is geen therapeut. Iemand die het er een beetje bij doet, is ook geen gen bokstherapeut. Het gaat over mensen die toegewijd zijn voor wie zowel het begeleiden van mensen in hun leven, als vechtsport een ambacht is. En een ambacht leer je alleen door er heel lang aan te slijpen.

Mensen die alleen ervaringsdeskundigen zijn, zijn niet deskundig. Je wil ook niet een opticien die zelf een bril heeft en daarom denkt dat hij een ander ook een bril kan verkopen. Je wil een opticien die kan meten en begrijpen of en hoeveel jouw ogen min of plus hebben. Ditzelfde principe gaat op voor therapeuten. Iemand met een heftig levensverhaal en grote spierballen is niet perse iemand die jou kan helpen je leven weer op de rit te krijgen.

Therapeutisch boksen is dus zeldzaam. Maar als je de juiste partij gevonden hebt, kan het echt een enorm verschil maken in jouw leven. Juist als je helemaal geen zin hebt in praten met een psycholoog. Juist als je uitgepraat bent met therapeuten en er geen zin meer in hebt om nog een keer je hele verhaal te doen.

Jouw lichaam kan vertellen waar je met je woorden niet bij kunt. Spreken is zilver.. Boksen is goud!

Keep Exploring
Het is nooit te laat om te leren pokeren