Hoog sensitief kind: kenmerken, hoe te helpen en meer

Ieder kind heeft zo zijn eigen persoonlijkheid. Een zijn kinderen die goed met een hoop prikkels aan kunnen, echter zijn er ook kinderen die zijn aan te merken als hoog sensitief. Veel mensen weten niet echt wat hoog sensitiviteit inhoudt, of wat de kenmerken zijn. Ook weten mensen niet echt wat de manieren zijn waarop je het kunt voorkomen. Als je hier achter wilt komen is het verstandig om verder te lezen. Wij laten je namelijk alles zien wat je moet weten over hoog sensitieve kinderen. Zo weet je beter wat je te wachten staat. Dit geeft je meer inzicht in wat er omgaat in je kind.

Wat is een hoog sensitief kind?

Een hoog sensitief kind is een van de vijftien tot twintig procent van de kinderen die geboren worden met een zenuwstelsel dat zeer bewust en snel op alles reageert. Hierdoor zijn ze snel in staat om subtiele veranderingen te begrijpen, geven ze er de voorkeur aan om diep na te denken alvorens te handelen en gedragen ze zich over het algemeen gewetensvol. Ze worden ook gemakkelijk overweldigd door hoge niveaus van stimulatie, plotselinge veranderingen en het emotionele leed van anderen. Omdat kinderen een mix zijn van een aantal temperament eigenschappen, zijn sommige hoog sensitieve kinderen emotioneel intens, veeleisend en volhardend. Dit terwijl anderen kalm, naar binnen gekeerd, en bijna te gemakkelijk op te voeden zijn, behalve wanneer van hen verwacht wordt dat ze zich aansluiten bij een groep kinderen die ze niet kennen. Echter zijn alle hoog sensitieve kinderen gevoelig voor hun emotionele en fysieke omgeving. Dat kenmerk zie je altijd terug.

Het opvoeden van een hoog sensitief kind

Het opvoeden van een zeer gevoelig kind is lastig, maar wel een uitdaging die je aan moet grijpen. Sommige ouders vinden het inderdaad vermoeiend. Zo komt je zoon thuis van school met een geschaafde knie omdat hij van de schommels is gevallen. Het goede nieuws is dat hij er niet veel aan denkt. Maar misschien is je andere zoon, een hoog sensitief kind, van de schommels gevallen en heeft hij gezien dat iemand hem uitlachte. Nu wil hij niet ophouden om te huilen. Zie je het verschil? Het opvoeden van een hoog sensitief kind is mogelijk, maar er zijn wel stappen nodig die je moet doorlopen. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  • Gevoeligheid zien als een geschenk – Het is gemakkelijk om gefrustreerd en boos te worden op je zoon of dochter als ze voortdurend huilen, zich terugtrekken en terugdeinzen voor reguliere sociale situaties. In plaats van je “hoog sensitieve” kind te zien als een inherent gebrek, is het nuttiger om je kind te zien als een speciaal geschenk. Gevoeligheid en hoog sensitiviteit is typisch voor creatieve kunstenaars, vernieuwers en kinderen die op verschillende manieren getalenteerd zijn. Sommige van onze grote denkers, zoals Carl Jung, Joseph Campbell, Abraham Lincoln en Eleanor Roosevelt waren waarschijnlijk hoog sensitiviteit.
  • Partnerschap met het kind – Hoog sensitieve kinderen reageren veel beter op de vraag om iets te doen en op de samenwerking met de volwassenen in hun leven dan op de harde discipline. Harde discipline kan het exacte gedrag uitlokken dat je probeert te vermijden, zoals emotionele ineenstortingen en uitbarstingen van energie (d.w.z. driftbuien, huilen, schreeuwen). De samenwerking met je kind omvat het leren van hun triggers (zoals mensenmassa’s), het vermijden ervan en het geven van hulpmiddelen wanneer ze zich overweldigd voelen, zoals ademhalingsoefeningen. Je kunt ook een afspraak maken met een psycholoog om aan je kind te kunnen werken.
  • Focussen op sterke punten – Leren herinneren dat je zeer gevoelige kind een ongelooflijk getalenteerd kind is, is essentieel. Dit is vooral zo wanneer hij of zij “zich terugtrekt” omdat hij of zij zich overweldigd voelt of emotioneel van streek is. Dit is het zien van het bos in plaats van de bomen. Jezelf trainen om de sterke punten van je kind te zien – zoals creativiteit, scherpzinnigheid en een scherp intellect – is belangrijk omdat het je helpt om hun uitdagingen aan te gaan (d.w.z. zeer emotioneel, soms in zichzelf gekeerd, kieskeurig, verlegen of te actief).
  • Acceptatie – Het omarmen van je kind als een zeer gevoelig kind is stap één. Veel ouders brengen me zeer gevoelige kinderen om ze te “veranderen” in minder gevoelige, meer traditionele kinderen. Dit is iets wat je nooit moet doen. Dat kan je ook niet. In plaats daarvan kun je de gevoeligheid van je kind als onderdeel van je gezamenlijke reis accepteren. Het is niet eenvoudig om je kind in het begin te accepteren, echter is het toch iets wat je zal moeten leren als je er op de juiste manier mee om wilt leren gaan. Wij raden je echt aan om aan de acceptatie te werken als je een kind hebt met een hoog sensitief karakter.
  • Kalmte creëren – Aangezien zeer gevoelige kinderen in hoge mate beïnvloed worden door hun thuis- en schoolomgeving, is het de moeite waard om de tijd te nemen om ruimtes te creëren die bij hun type passen. Kalmte is een must voor de kinderen die last hebben van hoog sensitiviteit en die hier mee om kunnen gaan. Als ouder ben je in staat om deze ondersteuning te bieden bij het opgroeien. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om met mogelijke obstakels om te gaan die ontstaan door de hoog sensitiviteit.

Als je een volwassene bent met hoge sensitiviteit dan kan dit helpen om het temperament en de specifieke behoeften van je kind te begrijpen. Het is vooral nuttig als een zeer gevoelig kind wordt geboren bij een gevoelige volwassene die hen in de juiste emotionele richting kan sturen. Natuurlijk kan dat voor alle kindergevoelige kinderen gelden, maar ze hebben vooral goede rolmodellen nodig. Dit komt door het feit dat ze leren hoe ze hun ongelooflijke gave moeten gebruiken in een wereld die soms niet de waarde van de intrinsieke waarde ervan waardeert.

Keep Exploring
5 tips voor een avontuurlijke vakantie