De invloed van lichaamsbeweging op je psychische gezondheid

Rijden op een elektrische fiets is steeds hipper aan het worden. Niet alleen voor senioren, maar voor iedere doelgroep. Ze worden veel gebruikt voor woon- en werkverkeer en simpelweg om er eens lekker op uit te trekken. Elektrische fietsen worden steeds meer gebruikt om laagdrempelig te beginnen met bewegen. Wellicht vind je rijden op een elektrische fiets wat lui overkomen. Maar ook dat is nog altijd beter dan de auto pakken of helemaal niet bewegen toch? Eropuit trekken met de elektrische fiets is lang zo gek nog niet als je bedenkt welke positieve invloed zo’n ritje op je psyche heeft!

Fietsen vermindert stress

Op de elektrische fiets een tocht maken in de natuur werkt ontspannend. Het is de ultieme manier om je hoofd leeg te maken en even te ontladen. En dat is niet verkeerd in deze drukke tijden die we vaak ervaren op werkgebied. Er even op uit gaan heeft een positieve werking op de mentale weerbaarheid. Je herkent het vast wel: je valt bijna in slaap achter je computer. Wat je daartegen kunt doen is even een blokje om fietsen. Bij terugkomst ben je ineens helder en je hebt een scherpe focus. Dit is te danken aan ons hart dat het bloed harder moet pompen naar de hersenen. De bloedcirculatie in de hersenen neemt toe waardoor ze meer zuurstof krijgen. Het resultaat? Een betere hersenactiviteit!

Bewegen werkt als therapeutisch middel

Veel bewegen is goed voor je lijf en vermindert dus stress. Maar wist je ook dat het goed is voor je mentale gesteldheid? Er is wetenschappelijk onderzoek verricht naar wat de effecten op ons brein zijn als we bewegen. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat sporten als therapeutisch middel ingezet kan worden bij verschillende psychische klachten. Voorbeelden van deze klachten zijn:

  • ADHD;
  • Angstklachten;
  • Autisme;
  • Burn-out & stress;
  • Depressie;
  • Posttraumatisch stressstoornis;
  • Schizofrenie;
  • Verslavingen.

Wellicht vind je het lastig de motivatie te vinden keihard te sporten. Maak het dan toegankelijk voor jezelf door op een andere manier aan je beweging te komen. De sportieve e-bikes bij Stella maken de drempel om in beweging te komen een stuk lager. Een elektrische hybride fiets is voorzien van een licht frame en heeft een sportieve zit. Dit maakt dat je gemakkelijk lange afstanden kunt afleggen. Heuvelachtig terrein vormt geen obstakel meer, want je trapt zo zwaar als je zelf wilt.

Wist je dat buiten zijn in welke vorm dan ook je gezonder maakt? Zo krijg je bijvoorbeeld meer vitamine D binnen. Dit is weer goed voor je weerstand, humeur en slaap. Zo staat het allemaal met elkaar in verbinding!

Keep Exploring
Zo profiteer je optimaal van natuurlijk licht