Waarom een zit-sta bureau beter is voor jouw gezondheid

Afgelopen jaar kwam de uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’ steeds meer op. Het is bedoeld om ons te wijzen op het gevaar van veel zitten, wat steeds meer mensen ook voor hun werk dagelijks doen. Waar de vergelijking overigens niet helemaal op gaat, is dat je de negatieve gevolgen van zitten gemakkelijk ongedaan maakt. Zo is 75 minuten matig intensief bewegen op een dag voldoende om een zittende werkdag te compenseren. Maar je kunt ook minder zitten, bijvoorbeeld met een zit sta werkplek. Onderstaand hebben we de voordelen voor je gezondheid van een zit-sta bureau nog even voor je op een rijtje gezet.

Meer bewegen

Als je staand werkt, loop je makkelijker weg van je werkplek dan als je zit. Zo beweeg je dus, misschien onbewust, meer als je achter een bureau staat.

Actievere houding

Sowieso hebt je staand een actievere houding, waardoor je hersenen gestimuleerd worden. Het is niet voor niets dat onderzoeken uitwijzen dat bewegen goed is om alzheimer tegen te gaan of in ieder geval de gevolgen te beperken. Als je staand aan het werk bent, zul je dus vaak productiever zijn en minder makkelijk indutten.

Voorkomen van ziektes

Staand werken voorkomt allerhande ziektes, zoals obesitas, diabetes II en hart- en vaatziektes. Dat komt vooral omdat je als je staat dynamischer bezig bent dan als je zit. Tel daar bovenstaande feiten bij op, en je beweegt gewoon meer dan als je de hele dag achter je bureau zit.

Minder rugklachten

Werk je hele dagen aan een bureau, en dan ook nog eens met een computer, dan herken je het vast wel: een vastzittende nek, schouders en/of rug. Hoe ergonomisch je werkplek ook is, we lijken gewoon niet gemaakt te zijn om hele dagen te zitten. Door af te wisselen tussen zittend en staand werken achter een zit-sta bureau, kun je deze klachten voorkomen of verhelpen.

Oftewel, werken op een zit sta werkplek levert grote voordelen op. Combineer het met een lekkere wandeling in de pauze en je bent goed bezig om de effecten van zitten tegen te gaan! En je werkgever zal ook blij met je zijn als je productiever blijkt te zijn. En hoe zit dat nu met de vergelijking met roken? Je kunt beter een half uur per dag langer zitten dan een peuk opsteken, dat is één ding wat zeker is…

Keep Exploring
Inspiratie tips: wat te doen met je vriend?