Zo creëer je een ruimte waar je je geborgen voelt

Een huis is geen thuis als je je er niet geborgen voelt. Thuis moet je kunnen ontspannen, tot rust kunnen komen en je helemaal jezelf en veilig voelen. Met de ene plek heb je dit gevoel nou eenmaal sneller dan met de andere plek, maar je kunt het lot altijd een beetje helpen door je huis in ieder geval zo in te richten dat het direct gezellig en ‘welkom’ aanvoelt. Benieuwd wat tips zijn om dit te doen? Lees dan gauw verder.

Volgens onderzoek van Ikea heeft thuis voelen niets te maken met een fysieke ervaring, maar vooral met een sociaal-emotionele ervaring. Het gaat veel meer om relaties dan om intererieur. Heb je een goede relatie met de mensen/ de persoon waarmee je samenwoont, dan zul je veel sneller op je gemak zijn thuis dan wanneer dit niet zo is. Daarnaast kwam er uit het onderzoek van Ikea dat mensen een thuisbasis associëren met goed werkende wifi.

Zachte materialen

Voor een zachte uitstraling in je huis kun je het beste gebruik maken van zachte texturen. Dat klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar het is hier belangrijk dat je echt oog hebt voor details. Een grote, robuuste bank van een zacht materiaal oogt simpelweg meer uitnodigend dan een compacte leren bank op pootjes. Al is smaak natuurlijk altijd subjectief. Interieurexperts adviseren je echter om zoveel mogelijk zachte texturen en materialen te verwerken in je huis zodat de sfeer direct warmer, vriendelijker en zachter aanvoelt.

Persoonlijke accessoires

Je herkent een huis pas echt als jóuw thuis als er genoeg dingen hangen die een associatie hebben met jouw leven. Door bijvoorbeeld een foto groot op canvas af te laten drukken, zodat je altijd naar een foto van jou en jouw geliefden kunt kijken. Foto’s van jou, je geliefden of gewoon foto’s die je leuk of mooi vindt kun je op veel verschillende manieren verwerken in je huis. Denk bijvoorbeeld aan meerdere kleine hexagon afbeeldingen, waarin je je eigen foto’s af kunt laten drukken, maar ook sfeerbeelden die je mooi vindt (bijvoorbeeld van natuur of bloemen).

Vaste spullen

Veel mensen hebben moeite met hun huis opruimen, of liever gezegd: met ontspullen. Dingen weggooien waar je je aan bent gaan hechten kan voelen als een ontzettend obstakel, omdat – ook al zijn het maar spullen – ze nou eenmaal bij je horen. Dit kan zelfs al komen door je favoriete koffiemok. Wanneer je dit gevoel ervaart, waardeer het dan vooral en zie het als een onderdeel wat hoort bij jouw ‘thuisgevoel’.

Sfeerverlichting

Een tl-balk aan het plafond oogt een stuk minder gezellig dan kaarslicht bij een diner. Het aanraden van veel interieurexperts is dan ook om te kiezen voor sfeerverlichting met een zachte, gele uitstraling. Het liefst maak je gebruik van lampen die je kunt dimmen, zodat je je verlichting totaal kunt afstemmen op de sfeer van het moment. Ook de kleine lichtbolletjes in slingers, die je de laatste jaren steeds vaker langs ziet komen op inspiratie sites zoals Pinterest, worden steeds meer gezien in verschillende interieurs en geven een gezellig en echt huiselijk gevoel.

Keep Exploring
Ook overdag goed slapen met verduisterende gordijnen