Kun je zelf je tandsteen verwijderen?

Een van de belangrijkste redenen van een tandvleesontsteking is tandsteen. Wanneer het tandvlees ontsteekt en niet behandeld wordt dan is het risico op parodontitis groot. Het zorg bij volwassenen voor tanduitval. Tandsteen is dus de voorloper van gebitsproblemen. Het is daarom belangrijk om het te verwijderen. De vraag is of je zelf je tandsteen verwijderen kunt. Laten we direct het antwoord op deze vraag geven: je kunt zelf het tandvlees verwijderen. Je kunt het doen met tandsteenschrapers voor thuisgebruik. Het zijn een soort van tandsteenhaakjes welke de tandarts ook gebruikt. Ze zijn wat zachter om je tanden niet te beschadigen.

Hoe moet je zelf het tandsteen verwijderen?

Het beste is om te analyseren hoe erg het is. Waar zit de tandplak en het tandsteen? Gebruik tandplakverklikkers. Het zijn kauwtabletten welke een rode kleurstof laten zien waar de tandplak en het tandsteen zich bevindt. Heb je geen tandsteen of tandplak? Dan zal je niets zien.

Vervolgens gebruik je een harde tandenborstel, wat flosdraad en mondwater. Voor het schoonmaken gebruik je dus de tandplakverklikkers. Je ziet dan waar je aan het werk moet. De tandplak kun je met de harde tandenborstel verwijderen, wat flossen en het spoelen van je mond. Het tandsteenhaakje gebruik je voorzichtig. Je wilt je tandvlees gezond houden. Is je tandvlees niet gezond? Flos dan veel en gebruik mondwater. Doe dit regelmatig en je kunt het weer gezond maken. Ook is goed poetsen natuurlijk essentieel, zodat het tandsteen zich niet ophoopt (gebruik 2019’s beste elektrische tandenborstel voor de poetsklus.

De tandarts en tandsteen verwijderen

Natuurlijk kan de tandarts ook je tandsteen verwijderen. Hij gebruikt scherper haakjes en kan ook de hardere tandsteen verwijderen. Evens op de plekken waar het moeilijk te bereiken is kan hij vaak terecht. Hij kan ook een tandsteen schraper gebruiken. Het is goed om dit te doen als je bij de tandarts bent. Door echter zelf ook actief te zijn kun je jezelf veel kosten besparen. Wel zo prettig. Toch?

Tandsteen, wat is dat nu eigenlijk?

Het is een natuurlijk verschijnsel. Het is eigenlijk onmogelijk om het te voorkomen. Ook wanneer mensen goed hun tanden poetsen en ervoor zorgen zal het ontstaan. Tandsteen is gehard tandplak. Tandplak heeft iedereen. Regelmatig poetsen en flossen is belangrijk om de opbouw van tandvlees zoveel mogelijk tegen te gaan.

Doet het verwijderen van tandsteen zeer?

Het is verschillend per persoon. Iedere persoon heeft een andere pijngrens. Als je pijnlijk tandvlees hebt of gevoelige tanden dan is het vaak wat minder prettig om het tandsteen te verwijderen. De tandarts kan je desgewenst verdoven om de pijn niet te voelen. Soms moet je even door de pijn heen bijten om een gezond en goed gebit te houden. Het is belangrijk om daarom dagelijks meerdere malen te poetsen en ook om iedere dag te flossen en je mond te spoelen met mondwater. Het helpt om het opbouwen van tandsteen tegen te gaan. Uiteindelijk zal je hier baat bij hebben. De tandartsrekening zal lager zijn, je gebit blijft langer gezond en daarnaast kun je altijd blijven lachen. Je gebit is altijd schoon, mooi en geweldig!

Keep Exploring
Zo haal je het meeste uit je roadtrip