Kleurenpsychologie: betekenis van kleuren

Een kleur is veel meer dan slechts een vrije keuze op schoonheid. De kleur van een logo, magazine, website, het kantoor en je huisstijl zijn van grote invloed op anderen. De psychologie van kleuren hebben verschillende betekenissen en roepen verschillende emoties op plus bepalen het gedrag van mensen. Al in het begin van de 19e eeuw was men hierachter. Wetenschappers speculeerden toen al of ze anderen kunnen beïnvloeden met de verschillende kleuren. Er waren plus en min kleuren en kleurcombinaties. De plus kleuren zouden levendigheid en warme gevoelens oproepen (geel, rood-geel en geel-rood). De min kleuren roepen juist negatieve emoties op (blauw, blauw-rood en rood-blauw). De min kleuren zouden zorgen voor koude gevoelens en angst plus rusteloosheid. Anderen onderscheiden juist warme en koude kleuren. De betekenis is verder onderzocht. Het is interessant om de betekenis van kleuren te kennen. Laten we de betekenis van de verschillende kleuren met je doornemen.

Geel houdt verband met plezier en geluk

Het is een kleur van de zon, van licht en het heeft een positieve uitwerking op ons. In de psychologie staat het voor vrolijkheid en geluk van de geest. Het is belangrijk om er niet te veel mee geconfronteerd te worden het slaat dan over naar woede. Het is het symbool voor rijkdom, vriendschap, plezier en optimisme. Het is een positieve en energieke kleur.

Groen houdt verband met de natuur en de gezondheid

Het is de kleur van de groei. Groen kent eigenlijk alleen maar positieve associaties en betekenissen. Het is de kleur van de vernieuwing, de natuur, de gezondheid en de jeugd. Het is een kleur voor een evenwichtige groeiende geest. Het is een kleur welke ook veel gebruikt wordt bij bedrijven om te laten zien hoe milieubewust ze zijn en verbonden met de natuur. Duurzame producten, recycling en het milieu kennen al snel een groene kleur logo.

Rood houdt verband met passie, warmte en gevaar

Het is een krachtige kleur. Het is geen negatieve kleur, zoals het rood om te stoppen bij een stoplicht. Het is ook geen agressieve kleur welke de stier uitdaagt. Rood is een kleur van vuur, passie en warmte. Het is een kleur om te veroveren en aan te vallen. Het is ook een kleur van arrogantie, gevaar, oorlog en woede. Het is een kleur van beweging (positief en negatief). Het rode kruis heeft ook voor rood gekozen, net als Red Bull.

Zwart en wit houdt verband met rebellie en kalmte

Er zijn bij zwart en bij wit specifieke thema’s waar je aan denkt. Zwart is vaak depressief, negatief en niet goed. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis, het zwarte schaap, het was een zwarte dag of iemand zwart maken zijn allemaal negatieve uitlatingen. Het is erg negatief. Wit is het contrast van zwart en houdt verband met sneeuw, vrede, onschuld en ook met kracht. Het is ook een neutrale kleur.

Blauw is verbonden met kalmte, bedroefdheid en betrouwbaarheid

Blauw is de kleur van het water, de lucht, de zee en ook van de koelte. Het is een koele kleur welke rustgevend is. Het is een betrouwbare kleur, de kleur van wijsheid, rijkdom en ook van waterlichamen. Het is een betrouwbare en conservatieve kleur. De kleur is soms ook wat minder vrolijk en dan bedroevend en depressief.

Het is belangrijk om de juiste kleuren te gebruiken.

Keep Exploring
Wat is een verzwaringsdeken en waarvoor gebruik je deze?