5 tips voor een avontuurlijke vakantie

Ben je een ware avonturier? Dan past een avontuurlijke vakantie natuurlijk ook bij jou! Maar bij de voorbereiding van een avontuurlijke vakantie komt nét iets meer kijken dan bij die van een relaxvakantie. Kijk goed waar je naartoe wilt gaan en hoe je de reis aanpakt. Déze tips komen altijd van pas. Lees je mee?

Prachtige gebieden

Het leukste onderdeel van het boeken van de reis? Dat is toch wel het uitkiezen van de perfecte locatie! Voor een avontuurlijke vakantie zoek je naar een mooi natuurgebied. En er is genoeg om uit te kiezen, binnen Europa bijvoorbeeld. Wil je de bergen in? Boek dan een huttentocht Dolomieten, waar je een prachtige trekking beleeft in de ongerepte natuur. Ruig berggebied beklimmen is een echt avontuur! Het is dan ook niet gek dat veel avontuurlijke vakantiegangers de bergen opzoeken. Daarnaast kun je denken aan een bosrijk gebied, of juist een gebied rondom (groot) natuurwater.

Type avontuur

Stel het type avontuur dat je wilt beleven vast. Bezoek je een gebied met veel water? Dan kun je hier kajakken of kanoën. Of neem in ieder geval regelmatig een duik in het water, als het weer het ook maar een beetje toelaat. Een andere manier van avontuurlijk reizen is met de fiets. Trek met een racefiets of mountainbike de natuur in, om het gebied op twee wielen te verkennen. Ook een wandelvakantie is een absolute aanrader. Tijdens het hiken heb je echt de tijd om de omgeving in je op te nemen. Denk niet alleen na over het type avontuur, maar ook over de manier van overnachten. Laat luxe hotels achterwege, maar slaap het liefst in de natuur. Back to basics! Neem bijvoorbeeld zelf een tentje mee. Is dat wat te zwaar of heb je hier geen ruimte voor? Dan is een accommodatie in de natuur een ideale oplossing. Met een huttentocht Frankrijk slaap je onderweg in berghutten, boswachtershuisjes, herbergen of yurts. Zo ben je helemaal één met de natuur! Ook voelt het zo alsof je echt even weg bent van de bewoonde wereld – om volledig tot rust te komen tijdens de reis.

Goede voorbereiding

Bereid je goed voor op een avontuurlijke vakantie. Het kan immers wat meer risico’s met zich meebrengen. Neem de benodigde uitrusting mee. Je kunt hier handige checklists voor gebruiken. Van de juiste kleding en schoenen tot tools en kampeerbenodigdheden, er is natuurlijk van alles nodig. Maar neem ook weer niet té veel mee, om licht bepakt te blijven. Ga je een nieuwe activiteit doen? Lees je dan goed in. Ook over het gebied waar je naartoe trekt, kun je je alvast inlezen. Neem tevens de nodige veiligheidsmaatregelen. Verken risicovolle of onbekende gebieden bijvoorbeeld alleen met een gids. En deel je locatie met bekenden.

Oefening baart kunst

Het stukje voorbereiding zit ‘m ook in het oefenen van tevoren. Ga je op wandelvakantie? Train vooraf dan alvast het lopen van lange afstanden. Of oefen juist met het wandelen met gewicht op je rug. Ook voor andere avontuurlijke vakanties kun je trainen, of je nu gaat fietsen, klimmen of zwemmen. Op de plek van bestemming is het trouwens ook leuk om hiervoor open te staan. Kun je spontaan een stukje surfen? Probeer het gewoon uit! En dat is nog maar een enkel voorbeeld. Van duiken tot klimmen: het ligt er maar net aan waar je naartoe gaat op reis! Het is het uitproberen al gauw waard. Op die manier beleef je immers weer iets nieuws. En dat maakt de vakantie tot een nog groter succes.

Vastleggen van herinneringen

Van die succesvolle vakantie wil je natuurlijk nog lekker nagenieten. Leg de herinneringen daarom zo veel mogelijk vast! Neem bijvoorbeeld een camera mee onderweg. Een compact cameraatje is een aanrader, die altijd nog wel past in je tas. Maak onderweg van allerlei momenten foto’s, of het nu ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat is. Je kunt ook een reisdagboek bijhouden, waarin je je verhalen opschrijft. Het is heerlijk om dat er later nog eens bij te pakken – en de vakantie her te beleven.

Verleg je grenzen met een avontuurlijke vakantie! Het is een perfecte manier om nieuwe ervaringen op te doen. De bovenstaande tips maken je vakantie extra memorabel. Geniet ervan!

Keep Exploring
Mooiste roadtrip door Portugal