De verschillende copingstylen – hoe je met moeilijke dingen om kan gaan

Moeilijke dingen zijn allesbehalve leuk, maar overkomen ons helaas allemaal. Of je nou gewon je dag even niet hebt, een uurtje chagrijnig wil zijn, even wilt huilen of wanneer er echt iets onverdraaglijk heftigs is gebeurd: elk mens gaat er anders mee om. Zo huilt de één makkelijk in het bijzijn van anderen terwijl de ander pas een traan laat als hij helemaal alleen is. Dat betekent niet dat de ene manier beter is dan de ander, want verwerken doen we allemaal op onze eigen manier. En die lopen soms hartstikke uiteen. Dit zijn de meest opvallende en verschillende copingstylen. Welke past het best bij jou?

Afgelopen zomer kocht ik een soort highlighting product wat lichte puntjes in je haar zou geven. Dat leek me wel wat, zo in het zonnige Frankrijk. Tot het echter helemaal misging en ik als een soort panter met lichtblonde vlekken door mijn bruine haar liep. (Echt gebeurd!). Ik gebruik dit panter-verhaal even als een voorbeeld om de verschillende copingstylen makkelijk en visualiserend uit te kunnen leggen.

  1. Het probleem actief aanpakken

Het eerste wat ik deed -toen het chemische goedje nog in mijn haar zat en ik had gemerkt dat mijn eigen haarkleur wel heel snel lichter werd- was het uitwassen. Wel drie keer opnieuw, niets mocht blijven zitten en het nog erger maken dan het al is. Hetzelfde geldt voor andere problemen. Kun je iets aan je probleem veranderen? Doe het dan. Kan dat niet, wees dan niet boos op jezelf, want je kunt niets doen. Zit je er doorheen omdat je ruzie hebt met iemand die je eigenlijk heel erg liefhebt? Als de wiederweerga er naartoe met een het-spijt-me-bloemetje!

  1. Negeren, uitstellen

Een tussenfase van mijn haardrama was dat ik er niet aan wilde denken noch mee geconfronteerd wilde worden. Mijn haar ging in een strak knotje, zolang ik er niet aan zou denken was het er niet. Veel mensen doen dit als iets moeilijks ze overkomt. Vooral heel veel andere dingen gaan doen, en wanneer je er niet aan denkt is het er vast niet. Zo werkt het helaas niet. Afleiding zoeken werkt wel degelijk op korte termijn, maar op lange termijn zal er toch een moment komen dat je het niet meer kunt negeren.

  1. Afleiding zoeken

Deze copingstijl sluit mooi aan bij het vorige punt. Als er iets is waar je liever niet aan wil denken of mee geconfronteerd wil worden, dan zijn er talloze zaken die je wel helpen om af te leiden. Dit is niet per se een slechte zaak. Wanneer je een gebroken hart probeert te overleven en al je tranen er al uit gehuild hebt, kan het ook hartstikke goed voor je zijn m je even ergens totaal anders op te focussen. Zo kun je bijvoorbeeld een goede film kijken vergezeld door je twee goede vrienden Ben en Jerry.

  1. Relativeren

Toen ik een huilbui had overleefd omdat ik dacht dat ik als panter door het leven zou moeten werd het tijd om het probleem te relativeren. Natuurlijk is dit niet op elke situatie van toepassing, sommige gebeurtenissen zijn extreem traumatiserend en hartverscheurend en zou ik totaal niet willen bagataliseren. Dat valt gewoonweg niet te relativeren. Maar bij verdrietige dingen die eigenlijk niet zo erg zijn is dat wel een goede keuze. Een ruzie gehad met een goede vriend valt vast op te lossen en een slechte dag gaat vaak ook wel weer over. Toen ik me over mijn panterkapsel bedacht ‘het is maar haar, doe even normaal’ was de hele situatie weer verdraaglijker. Inmiddels ben ik dankzij de talenten van kappers weer brunette.

Keep Exploring
Beste hygrometer van 2021 – Uit de test