Hoe je moet omgaan met een narcist

Het kan erg lastig zijn om met een persoon met narcisme om te gaan. De grootheidswaanzin, het gevoel beter dan anderen te zijn en de hunkering naar bewondering is erg vermoeiend. Je kunt je onzeker voelen door de grootse verhalen van de ander en je kunt het gevoel hebben geen ruimte te hebben voor jouw eigen verhaal. Hier volgt een uitleg over wat narcisme inhoudt en hoe je het beste met een narcist om kunt gaan.  

 

Wat is een narcist?

Een narcist is een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Iemand met deze stoornis heeft eigenlijk twee kanten. Aan de ene kant heeft de persoon grootheidsgevoelens en een grote behoefte aan bewondering. Daarbij is er weinig empathie voor de omgeving van de persoon. Aan de andere kant voelt hij of zij zich erg minderwaardig en onzeker.

Het grootheidsgevoel komt tot uiting in dat de persoon overdrijft in zijn of haar prestaties en talent en fantasieën heeft over zijn of haar succes, genialiteit en macht. De persoon heeft een verheerlijkt zelfbeeld en verwacht behandeld te worden als iemand die boven anderen staat. De persoon lijkt verslaafd aan aandacht te zijn.

Mensen met narcisme gebruiken anderen om hun doelen te bereiken en kunnen dwingend en vrijheid beperkend zijn ten opzichte van een partner of kind. Ze kunnen daarbij agressief gedrag vertonen.

 

Hoe is een narcist in de omgang?

Het is vaak erg moeilijk om een iemand met narcisme te herkennen. Vaak laat de persoon maar één kant van de medaille zien, de ‘grootse’ kant. Hij of zij vertelt dus vooral over zijn of haar grootse plannen en buitengewone prestaties en talenten. Als je deze persoon maar oppervlakkig kent, kun je erg van hem of haar onder de indruk zijn.

Naast het bovenstaande krijgt een persoon met narcisme vaak problemen op zijn werk of in intieme relaties. Grootse plannen worden namelijk niet waargemaakt en mensen hebben last van het egocentrische en manipulerende gedrag. Partners en kinderen kunnen zich niet gehoord voelen en krijgen weinig ruimte voor het ontplooien van eigen ideeën.

 

Hoe moet je omgaan met een narcist?

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zoeken niet snel hulp. Wanneer de problemen zich hoog opstapelen, komen depressie, angst en somberheid op de loer liggen. Vaak gaat de persoon dan pas hulp zoeken. Voor iemand in de omgeving van deze persoon is het belangrijk om te stimuleren dat de persoon professionele hulp gaat zoeken. Focus op de aanwezige klachten, waardoor het duidelijker wordt voor de persoon dat hij of zij hulp moet zoeken.

Geef daarnaast jouw grenzen aan. Het gaat in een relatie met iemand met narcisme namelijk vooral over die persoon. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben in hoeverre je hierin mee gaat en in hoeverre jij zelf aandacht en liefde nodig hebt. Probeer dit met jouw partner te bespreken.

In het bijzijn van anderen is het belangrijk dat je niet tegen de persoon met narcisme ingaat. Dit zal hij of zij je niet snel vergeven. Als de persoon iets vertelt waarvan jij weet dat het niet waar is, probeer het voorzichtig om te draaien of bedank degene voor de aanvulling, maar ga er niet tegenin.

Om de persoon en zijn of haar gedrag beter te begrijpen, kun je je verdiepen in de stoornis. Als je meer over de stoornis weet en beter begrijpt waar het gedrag vandaan komt, neem je het gedrag mogelijk minder persoonlijk. Dit betekent niet dat je het gedrag moet goedkeuren, maar het kan het omgaan ermee wel vergemakkelijken als je het kunt plaatsen.

Ondanks bovenstaande tips zal het leven met een persoon met narcisme altijd lastig blijven. Het kan te zwaar worden. Je zou dan professionele steun kunnen gaan zoeken.

 

Het leven met een narcist kan dus erg lastig zijn. Je kunt weinig ruimte voor jezelf voelen, liefde missen en je onzeker voelen. Met bovenstaande tips zou je wellicht het draaglijker en beter bespreekbaar kunnen maken.

Keep Exploring
Fit en gezond door de elektrische fiets