5 levensvragen die je jezelf niet durft te stellen

Tegenwoordig leven we allemaal heel gehaast. We hebben drukke banen en meer dan 40 uur per week werken is niet meer uitzonderlijk. Daarna gaan we snel naar huis. Er moet gezond gekookt worden en gesport, want we moeten gezond zijn. Er is geen tijd om stil te staan bij het leven en de dingen die je doet. Door alle drukte komen we niet meer toe aan het stellen van belangrijke vragen aan onszelf, om even stil te staan bij het leven. We hebben de rust er niet voor, maar het is ook eng. Het is erg confronterend, maar vaak toch erg belangrijk om te doen: jezelf levensvragen stellen. Wat zijn nu vijf levensvragen die we onszelf niet durven te stellen?

 

  1. Leef ik mijn leven, zoals ik erover droomde toen ik klein was?

Als je nog jong bent, word er vaak aan je gevraagd wat je later wilt worden. In de vriendenboekjes van vroeger is het ook een van de vragen. Je wordt ouder, gaat studeren en daarna zoek je een baan. Maar doe je dan eigenlijk wel wat je had gewild? Waar je als klein kind over droomde? Dit is natuurlijk een confronterende vraag, want stel je voor dat je eigenlijk niet doet wat je wilt. Het kan zijn dat je, wanneer je alles opnieuw zou kunnen doen, heel ander werk was gaan doen. Deze vraag kun je ook stellen met betrekking tot hoe je leven is ingedeeld met jouw partner, kinderen, sporten en de rest van je omgeving.

 

  1. Zijn mijn vrienden wel mijn echte vrienden?

Wanneer je jong bent, maak je al je eerste vriendjes. Op de basisschool, de middelbare school en bij de sport- of andere hobbyclubs, ontmoet je jongens en meiden met wie je bevriend raakt. Een aantal vriendschappen stoppen, maar er bloeien ook weer mooie op.

Het lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar echte vrienden zijn maar op een hand te tellen. Als je nu kijkt naar jouw vriendenkring. Zijn dat echte vrienden? Geven ze echt om je of gaat het vooral om de gezelligheid? Als je ergens mee zit of je bent ziek, zullen ze er dan voor je zijn? Het zijn erg lastige vragen, maar de antwoorden kunnen veel voor je betekenen.

 

  1. Waar zou ik spijt van hebben als ik er morgen niet meer zou zijn?

Soms zijn er dingen waar je spijt van hebt. Dit kunnen dingen zijn die je gedaan hebt, maar ook juist dingen die je gelaten hebt. Je gaat door met de alledaagse drukte en denkt er niet meer aan, terwijl het erg belangrijk voor je kan zijn om het recht te zetten. Ook deze vraag is erg confronterend, maar kan ook veel voor je, en voor je kwaliteit van leven, betekenen.

 

  1. Ben ik eerlijk over mijn gevoelens, wensen en verlangens?

Soms zit je in een situatie waarin je je niet vrij voelt om eerlijk te zijn over je gevoelens, wensen of verlangens. Je houdt ze voor je en doet er niks mee. Maar terwijl je doorgaat, zijn ze er nog wel. Ze kunnen aan je gaan knagen en jouw kwaliteit van leven verminderen. Daarom is het goed om wel te proberen eerlijk te zijn over jouw gevoelens en om jezelf deze vraag regelmatig te stellen.

 

  1. Vragen over de dood

Voor velen is het een moeilijk onderwerp om over te praten: de dood. Vragen die hierover gesteld kunnen worden, zijn dan ook heel moeilijk te beantwoorden. ‘Wanneer ik kom te overlijden, wil ik dan gecremeerd of begraven worden?’ ‘Hoe moet de begrafenis of crematie eruitzien?’ of ‘Wie wil ik dat op mijn begrafenis of crematie uitgenodigd worden?’ Wel zijn dit belangrijke vragen en belangrijke onderwerpen om het over te hebben. Want wanneer het zover is, dan weten jouw naasten wat jij had gewild.

Keep Exploring
De positieve kracht van extra eiwitten