3x Spirituele manieren om kerst te vieren

Wil je kerst dit jaar een op een andere manier vinden en meer rust vinden tijdens deze feestdagen, kijk dan op wat voor spirituele manieren je ook kerst kan vieren.

Spiritueel

Wat is spiritualiteit? Misschien denk je dan aan heel zweverig zijn, of juist aan meditatie. Spiritualiteit kan je helemaal vormen naar hoe jij dat ziet. Ook als je niet per se spiritueel bent aangelegd of er op een manier niet in ‘gelooft’ of denkt dat het niets voor jou is, kan je tot rust komen ten tijden van hectiek. Je hoeft niet per se te mediteren deze kerstvakantie als je daar niet van houdt. Je kan ook gewoon even rustig nadenken en bijkomen.

1. Dankbaarheid

Een goede manier om te beginnen met een andere kerst vieren dan anders is om dankbaar te zijn voor de dingen die je hebt en de mensen die je in je leven hebt. Dankbaarheid is een belangrijk thema om je goed te voelen. Het gevoel van dankbaarheid kan je met een simpele meditatie oproepen. Ga op een fijne plek zitten waar jij je goed voelt. Dat kan een lekker kussen zijn, je favoriete stoel of in een plekje in de vensterbank. Sluit je ogen en probeer je gedachten te richten op de dingen waar je dankbaar voor bent. Probeer dit eens een paar minuten achter elkaar. Deze gedachten hoeven niet heel precies te zijn. Het kunnen ook mooie momenten zijn die je graag wil herinneren of momenten die jij als waardevol hebt ervaren. Dat kunnen ook hele simpele momenten zijn geweest. Een lachbui met een goede vriend of vriendin. Een fijne vakantie of een moment dat je echt bewust hebt genoten. Deze gedachten kunnen ook de gedachte aan mensen zijn die je een fijn gevoel geven. Probeer deze gevoelens voor een tijdje vast te houden.

2. Maak een dankbaarheidsboek

Nu je bezig bent met je dankbaarheid vast te houden kan je ook beginnen met een dankbaarheidsboek maken. Dit geeft het gevoel van dankbaarheid een extra dimensie omdat je er dieper op doorgaat. Een dankbaarheidsboek kan je vullen met van alles. Schrijf bijvoorbeeld op waar je op dat moment allemaal dankbaar voor bent. Wat heeft je leven je gebracht? Wat voor lessen heb je geleerd en meegenomen? Welke mensen hebben je iets gegeven en wat voor keuzes hebben je goed gedaan? Pak een mooi schrift of een boek en begin te schrijven. Hierin kan je bijvoorbeeld elke maand, of elk jaar (wat jij wil) opschrijven waarvoor je dankbaar bent. Heb je een momentje dat je iets ongelukkig bent en wil je graag de goede momenten dichtbij je houden? Kijk dan even in je boek en je zal merken dat je gevoel snel weer omslaat. In de kerstvakantie heb je mooi de tijd om lang stil te staan bij de goede momenten.

3. Ontspullen

Een andere manier van tot rust komen is opruimen. Misschien heb je helemaal geen zin om in je vrije tijd op te ruimen en je huis aan kant te maken, maar je zal merken dat het een ontzettend goed gevoel geeft als je in een opgeruimd huis rondloopt. Nou is schoonmaken niet per se een spirituele bezigheid, maar het wegdoen en weggeven van spullen wel. Werp een kritische blik in de kasten van je huis en bepaal wat voor dingen er weg kunnen. Mensen verzamelen met name veel kleding, accessoires en dingen die we ‘misschien ooit nog gaan gebruiken/dragen’. Komt dit je bekend voor? Dan is het tijd om spullen weg te gooien. Dat hoeft niet rigoureus, maar kan heel geleidelijk. Neem bijvoorbeeld de kerstvakantie als periode om je te ontdoen van spullen die je nooit gebruikt. Zo kan je elke dag iets weggooien dat je niet meer gebruikt. Wil je veel spullen weggooien, maar niet alles tegelijk, kan je ook elke dag iets meer weggooien. Op dag één gooi je iets weg. Op dag twee gooi je twee dingen weg en zo ga je door tot dat je de kerstvakantie vol hebt gemaakt.

Eigenlijk hechten we als mensen niet eens zo heel veel waarde aan spullen. Tuurlijk zijn er belangrijke objecten in ons leven die we niet weg willen doen of niet kwijt willen raken. Toch zullen mensen altijd kiezen voor een anders mens in plaats van spullen. Daarom is het af en toe goed voor de ziel om spullen weg te doen. Je kan dan het gevoel dat je bij bepaalde objecten hebt loslaten als het weg is.

Heb je bijvoorbeeld al jaren lang dezelfde kerstballen in de boom hangen en ben je toe aan iets nieuws? Dan kan je ook een kerstboom in de woonkamer zetten zonder versiering. Dat klinkt niet per se gezellig, maar het kan in sommige gevallen heel chique staan. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een houten kerstboom. Deze geeft op een simpele manier een vrolijke kerstgedachte aan de woonkamer. Benieuwd naar deze simpele kerstboom? Kijk hier eens en laat je verbazen over de schoonheid in eenvoud.

Tweede leven

Vind je het zonde om dingen weg te gooien en verkoop je het liever of geef je het graag aan een goed doel? Dan moet je dat natuurlijk doen. Een tweede leven geven aan de spullen die ooit van jou waren geeft je misschien nog wel een beter gevoel dan ze in de prullenbak gooien. Verzamel je kleding in grote zakken en breng deze naar het Leger des Heils of een inzamelpunt voor vluchtelingen. Vooral ook oud speelgoed, boekjes en tijdschriften kan je daar ook heenbrengen en mensen gelukkig maken met wat spulletjes. Dat heeft ook weer te maken met de kerstgedachte. Mensen gelukkig maken met een cadeautje.

Keep Exploring
Hoe je moet omgaan met een narcist