Is Longontsteking besmettelijk?: en wat je nog meer moet weten over longontsteking

Het is natuurlijk geen pretje als je longontsteking hebt. Het is een zeer gevaarlijke ziekte welke zelfs tot de dood kan leiden. Schokkend? Ja! Het hoeft natuurlijk niet zover te komen en vaak gebeurt dit ook niet. Het is wel belangrijk om de juiste behandeling te doen. Het ademenen op een gezonde manier is voor ons allemaal van groot belang. Het is belangrijk om zonder pijn en zorgen adem te kunnen halen. We gaan je in dit artikel alles vertellen wat je moet weten over longontsteking. Laten we snel van start gaan.

Wat is longontsteking eigenlijk?

De kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes zijn ontstoken in de longen. Een longontsteking kan licht zijn en ook zwaar. Je zal het benauwd krijgen en je ziek voelen. Als je inademt dan gaat de klucht naar de kleine vertakkingen in de longen via de luchtpijp en ook naar de longblaasjes vanuit de longen. Het lichaam neemt zo zuurstof op. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen ontstoken. Het is vaak een virus of bacterie welke dit veroorzaakt. Het is ook mogelijk dat het een combinatie van deze twee is. Je krijgt het plots benauwd. Het kan zorgen voor een angstig gevoel.

Waardoor wordt je zo benauwd?

Het lichaam probeert de ontsteking op te ruimen. Het maakt hiervoor slijm aan. Het slijm wordt dikker en dat moet je dan ook ophoesten. Door het slijm zullen de longblaasjes de zuurstof minder goed opnemen. Het zorgt er vervolgens voor, dat je jezelf benauwd voelt. Het is uiteraard niet prettig allemaal. Het is daarom goed om naar de dokter te gaan en voor de juiste oplossing te zorgen. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn, naarmate de grootte van de ontsteking. Zijn beide longen ontstoken? Dan heb je een dubbele longontsteking.

Enkele nummers en getallen rondom longontsteking

Ieder jaar zijn er ongeveer 250.000 mensen die een longontsteking krijgen. Het komt veel voor bij kinderen onder de negen jaar en ouderen boven de 55 jaar oud. Vaak heeft het geen ernstige gevolgen. Jaarlijks worden er 35.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis voor de behandeling van een zware longontsteking. Vaak ligt men dan negen dagen in het ziekenhuis.

Hoe herken je een longontsteking?

Wanneer je spierpijn, koorts en een benauwd gevoel hebt kun je een longontsteking hebben. Helemaal als je je ook moe voelt. Het lijkt op een verkoudheid. Wanneer het niet overgaat dan kun je een longontsteking hebben. Pijn bij het ademen, vermoeidheid, een hogere of lagere lichaamstemperatuur, spierpijn bij het ademen en soms zelfs verwardheid zijn signalen van een longontsteking. Je voelt je vaak beroerd. Ga gewoon naar een dokter om een goed advies te krijgen.

De diagnose van de dokter

De dokter zal vragen stellen om te ontdekken waar de pijn vandaan komt. Hij doet ook een lichamelijk onderzoek. Hij luistert naar de longen en kan eventueel ook een röntgenfoto maken. Hier kan de dokter een ontsteking herkennen. Ook kan de arts je bloed of je slijm testen. Hij kan kijken of er een bacterie of virus is. Antibiotica zijn de medicijnen welke je krijgt om weer gezond te worden.

De hamvraag: Is het besmettelijk?

Veel mensen vragen zich af of longontsteking besmettelijk is. In de meeste gevallen is een longontsteking ontstaan door een bacterie. De bacterie pneumokok om precies te zijn. Het is geen besmettelijke bacterie. Wanneer de longontsteking door een virus komt moet je meer oppassen. Virussen zijn zeer besmettelijk. Blijf dan liever uit de buurt van iemand met een longontsteking.

Keep Exploring
Wat is Rechtshulp on Demand precies?