Cholesterolverlagers: dit zijn de ultieme cholesterolverlagers

Een te hoog cholesterol is niet gezond. Het is belangrijk om hier natuurlijk verandering in aan te brengen. Het is belangrijk om de goede adviezen voor een betere leefstijl te omarmen. Het is mogelijk om het geheel aan te vullen met cholesterolverlagers. Wat zijn echter de ultieme cholesterolverlagers? Het cholesterol op het juiste peil hebben helpt om minder kans te krijgen van hart- of vaatziekten tot 25 procent. Het is dus goed om hier wat aan te doen. Er zijn verschillende maatregelen welke je kunt treffen. Ook kun je verschillende soorten medicijnen nemen om het cholesterol te verlagen in je bloed. Statines worden vaak voorgeschreven. Laten we de verschillende cholesterolverlagers met je bespreken.

Wat zijn Statines?

Statines zijn cholesterol synthese remmers. Ze remmen de productie van cholesterol in je lever. Ze hebben een effectieve en sterke werking. Het verlaagt het cholesterol met 25 tot 45 procent. Het vertraagt het proces van aderverkalking en zorgt ervoor dat de binnenwanden van de aders minder snel geïrriteerd worden. Er zijn wel bijwerkingen mogelijk. Het is belangrijk om het ook niet te gebruiken bij het geven van borstvoeding of bij de zwangerschap. Wanneer je een leverziekte hebt is het belangrijk om het nemen van statines met de huisarts te overleggen. Het beste is het om ze dan eigenlijk niet te nemen.

Heb je geen verhoogd cholesterol? Wel cholesterolverlagers gekregen?

Ook als je geen verhoogd cholesterol hebt is het soms goed om cholesterolverlagers te nemen. Het kan zijn voor mensen welke een hartinfarct hebben gehad. Ook voor mensen met pijn in de borst krijgen het vaak. Het is dus mogelijk, dat je de verlagers niet krijgt om het cholesterolgehalte in je lichaam. Je krijgt het om een andere reden. Het verlaagt de kans op nieuwe hart- of vaatziekten. Onderzoeken hebben dit onderbouwt. Ook zorgen ze voor extra bescherming van de binnenkant van de bloedvaten.

Wat is een goed cholesterol?

Om te kijken of de medicijnen effect hebben wordt er gekeken naar de LDL cholesterolgehaltes. Het moet 2,5 of lager zijn. Het is belangrijk, dat het goede cholesterolgehalte HDL omhoog gaat. Vaak merk je dit zelf niet echt. Je weet pas of het goed werkt als het cholesterol wordt gemeten. Vaak wordt het opnieuw getest na drie maanden. De arts kan dan zien of het medicijn zijn werk doet of niet. De arts kan dan eventueel aanpassingen doen. Stop trouwens nooit zelf met de medicijnen, maar doe dit in overleg met de arts.

Gezonder leven

Naast het nemen van de cholesterolverlagers is het natuurlijk ook belangrijk om gezonder te gaan leven. Ga meer bewegen, eet gezonder en let meer op je gezondheid. Door simpelweg anders te gaan eten kan je cholesterol ook omlaag gaan. Het is natuurlijk fijn, dat medicijnen kunnen helpen. Het is echter beter om ze niet nodig te hebben. Het is daarom slim om minder vet te gaan eten, te kiezen voor gezonde vetten en om daarnaast meer te gaan bewegen. Doe dit in je eigen tempo. Een blokje omlopen iedere dag kan het begin zijn van een gezond en lang leven. Dat willen we toch allemaal?

Keep Exploring
Wat jij nog niet wist over aura kleuren