Overstappen naar een goedkopere energieleverancier? Dit zijn de prijzen van het moment

Dat de energieprijzen, zoals zoveel op dit moment, omhoog schieten is onvermijdelijk. Wat zijn op dit moment dan wél de goedkoopste energieprijzen en hoe vind je die?

Energieprijzen

Hoge of lage energieprijzen staan eigenlijk bijna altijd vast. Het heeft te maken met de economie van nu, de inflatie, de prijzen van grondstoffen en beschikbaarheid daarvan. Energieleveranciers kopen energie in grote getale in. Daarvan kan jij profiteren als je op het juiste moment overstapt. Dat moment was dit jaar voor 1 juli. Ben je niet geswitcht van energieleverancier, dan betaal je nu helaas meer omdat alle prijzen omhoog zijn gegaan. Toch kan overstappen naar een nieuwe leverancier een slimme zet zijn. Dat komt met name doordat energieleveranciers jouw aan zich willen binden. Zodat je in ieder geval een tijdje bij hen blijft. Dat doen ze vaak met stuntprijzen voor bijvoorbeeld de eerste paar maanden van het contract.

De jaarrekening

De jaarrekening die je krijgt van je energie en gas is opgebouwd uit verschillende elementen. Je kan dan ook niet op alle elementen besparen. Het gaat namelijk om stroomverbruik en gasgebruik waar je zelf invloed op hebt. Dat is wat je zelf in huis verbruikt en hoe zorgvuldig je daarmee omgaat. Hoe minder je verbruikt, des te minder je moet afrekenen aan het eind van het jaar. De rest van de kosten zijn opgebouwd uit vaste kosten voor het energiebedrijf, vaste kosten voor het netbeheer en vermindering van energiebelasting. De vermindering van energiebelasting is een bedrag dat elk huishouden terugkrijt omdat energie een basisbehoefte is. Over dat deel betaal je geen belasting en dit jaar is dat bedrag €558,56 euro. Een leuk bedrag om terug te krijgen.

Energieleveranciers vergelijken

Energie vergelijken doe je het gemakkelijkst met een energievergelijker online. Die heeft voor jou alles overzichtelijk op een rijtje staan. Zo kan je in een handomdraai zien wat voor jou het voordeligst is. Je vult daarbij je adresgegevens in en de hoeveelheid gas en electra die je hebt gebruikt dit jaar. Een grove schatting van die waardes zijn ook goed. De vergelijker gaat nu voor je aan de slag en vergelijkt alle verschillende aanbieders. Om er zeker van te zijn dat je de beste deal hebt, is het verstandig om meerdere vergelijkers in te vullen. Zo weet je zeker dat je een goed antwoord hebt gevonden.

Staar je niet blind

De goedkoopste energieleverancier met het goedkoopste bedrag per maand, is niet altijd de goedkoopste die er is. Dat komt doordat er andere kosten zijn waarop het bedrijf geen invloed heeft. Zoals de belastingen die de overheid elke 1 januari en 1 juli invoert. Een goedkope energieleverancier kan bijvoorbeeld hoge netwerkkosten hanteren. Staar je dus niet blind op de eerste de beste goedkope deal, maar kijk nog even verder en houd met alle mogelijke kosten rekening. Ga je daarna voor een deal, reken dan ook direct de korting die je krijgt uit. Een mooie korting voor een paar maanden lijkt misschien leuk, maar voor hetzelfde geld ben je goedkoper uit met een minder aantrekkelijke deal, maar eerlijkere prijzen per maand. Het grote advies is om toch een vergelijker in te vullen en in ieder geval te kijken of overstappen loont.

Keep Exploring
Cholesterolverlagers: dit zijn de ultieme cholesterolverlagers