Wat te doen als je een ongeluk krijgt op de werkvloer?

Als er een ongeluk gebeurt, dan is dat altijd schrikken. Echter zit een ongeluk in een klein hoekje en kan het zomaar gebeuren dat je je kleine teen ergens tegenaan stoot, of nog eerder – dat je valt of tegen iets aan botst. Maar wat als dit op de werkvloer gebeurt? En wie draagt hier dan de verantwoordelijkheid voor? We bespreken alles wat je moet weten wanneer je te maken hebt met een bedrijfsongeval.

Ongeval op werk

Als jij te maken hebt met een ongeval op werk, hoe groot of klein ook, dan is jouw werkgever in bijna alle gevallen hier verantwoordelijk voor. Als het overkomt dat je door een ongeval op werk vervolgens bent uitgeschakeld en niet meer in staat bent om te werken, dan ben je misschien bang dat je allerlei inkomsten misloopt. In de meeste gevallen hoef je hier geen zorgen over te maken,

Verzekering

Bijna alle werkgevers zijn goed verzekerd tegen eventuele bedrijfsongevallen. In dat geval wordt alle schade die jou overkomt door een bedrijfsongeval sowieso vergoed door de door hen afgesloten verzekering. Echter kan dit soms best lastig zijn, bijvoorbeeld omdat jij en je werkgever in discussie raken over waar je verantwoordelijkheid nou precies licht. In dat geval is het verstandig om de hulp in te schakelen van een letselschadejurist, zoals Wijs letselschade. Deze expert is gespecialiseerd in dit soort (on)gevallen en weet als geen ander wat een rechtvaardig proces is voor iedereen die letselschade is overkomen.

man holding orange angle grinder

Zzp’ers

Vaak is een bedrijfsgeval tijdens werk voor zzp’ers een stuk ingewikkelder. Of tenminste – dat kan het lijken. Eigenlijk geldt voor zzp’ers in veel gevallen hetzelfde als voor vaste werknemers; als jij werk beoefent voor een werkgever en je raakt tijdens het praktiseren hiervan gewond, dan is jouw werkgever hiervoor verantwoordelijk, zo staat het geregeld in de wet. Dit werkt dus ook zo wanneer je als zzp’er geen contract hebt opgesteld met je opdrachtgever.

Discussie met je werkgever

We kunnen ons zo voorstellen dat je het misschien eng vindt om je werkgever aansprakelijk te stellen voor de kosten die gepaard gaan met het herstellen van jouw ongeval. Toch zou je je hier zeker geen zorgen over moeten maken, omdat de meeste werkgevers een AVB-verzekering (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven) hebben afgesloten, en ze hier dus verzekerd voor zijn.

Keep Exploring
Tintelende handen: de oorzaak en wat er tegen te doen?