5 manieren om geld in te zamelen voor goede doelen

Wil jij goede doelen steunen? Dan kun jij je aanmelden als vrijwilliger. Als je dit niet ziet zitten of hier gewoonweg geen tijd voor hebt, kun je ook geld inzamelen. Het geld dat jij inzamelt, kan een goed doel gebruiken om hun doelen te verwezenlijken. Maar hoe zamel je eigenlijk geld in voor goede doelen? Hieronder staan 5 manieren op een rijtje.

1) Zamel lege flessen in

Een manier die al jarenlang succesvol wordt toegepast door mensen die geld inzamelen voor goed doel, is statiegeldflessen ophalen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld bij huizen in de buurt langsgaan om te vragen of zij een bijdrage willen leveren aan je inzamelingsactie. Om de kans op succes te vergroten, is het verstandig om duidelijk te vertellen waar je de opbrengst voor gebruikt. Mensen zijn dan vaak sneller bereid om statiegeldflessen te geven.

2) Verkoop zelfgemaakte spullen

Vind je het leuk om dingen te maken? Dan kun je dit gebruiken om geld in te zamelen voor een goed doel. In plaats van langs huizen gaan om statiegeldflessen in te zamelen, kun je namelijk zelfgemaakte spullen verkopen. Maak bijvoorbeeld armbandjes of bak een taart en vraag mensen of ze deze van je willen kopen. Ook hier geldt weer dat je duidelijk moet vermelden dat het geld naar een goed doel gaat en dat je het niet gebruikt voor jezelf.

3) Geef een benefietfeest

De bovenstaande twee manieren zijn vooral geschikt voor kinderen. De meeste volwassenen zitten er niet op te wachten om bij mensen langs te gaan. Gelukkig betekent dit niet dat je geen geld in kunt zamelen voor een goed doel, want je kunt ook een benefietfeest geven. Dit kost je wel aanzienlijk meer tijd, maar de opbrengst is vaak ook een stuk hoger. Bereid zo’n feest goed voor en nodig zoveel mogelijk mensen uit. Hoe meer mensen er aanwezig zijn, des te hoger de opbrengst.

4) Organiseer een sportevenement

Ben je sportief? Overweeg dan een sportevenement te organiseren. Je kunt bijvoorbeeld zwemmen, hardlopen of fietsen voor goed doel. Iedereen die mee wil doen, betaalt inschrijfgeld. Het geld dat na aftrek van de gemaakte kosten overblijft, gaat naar het goede doel. Omdat veel Nederlanders het leuk vinden om te sporten, bereik je vaak een groot publiek door een sportevenement te organiseren. Als je veel tijd en moeite hebt gestoken in de voorbereiden, komen mensen mogelijk van heinde en verre om mee te doen. Hierdoor haal je mogelijk veel geld op voor een goed doel.

5) Start een crowdfundingsactie

Wie denkt dat geld inzamelen voor een goed doel altijd veel tijd en moeite kost, heeft het mis. Je kunt namelijk ook een crowdfundingsactie starten. Je vraagt het publiek (de crowd) dan om een financiële bijdrage te leveren. Het geld dat je aan het einde van de actie ontvangen hebt, maak je vervolgens over naar het goede doel. Ben je binnenkort jarig? Dan kun je bekenden vragen om geld te doneren aan een door jou gekozen goed doel in plaats van je cadeaus te geven.

Keep Exploring
Ziekenhuizen: Het samenkomen van innovatie en zorg.