Ook overdag goed slapen met verduisterende gordijnen

Als je in shifts werkt, komt het regelmatig voor dat je ’s nachts moet werken en overdag zult rusten. Met verduisterende gordijnen maak je je slaapkamer goed donker. Hierdoor zul je beter slapen en beter uitgerust aan je volgende shift kunnen beginnen. Gewone gordijnen laten veel meer daglicht door dan verduisterende gordijnen en daardoor zal je slaapkamer minder donker zijn. Het is bewezen dat je beter slaapt in een donkere ruimte. Dus hoe beter je kamer verduisterd is, hoe beter je zult slapen, ook overdag.

Duister goed voor slaaphormoon

Als het ’s avonds donkerder wordt maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt als het donkerder wordt. Je lichaam ontspant en je zal beter slapen. Als je overdag gaat slapen, wordt in je lichaam niet automatisch melatonine opgebouwd. Daarom is het slim om voor je gaat slapen je kamer alvast donkerder te maken. Lees bijvoorbeeld een half uurtje voor je gaat slapen een boek bij een schemerlamp in je donkere kamer. Een goed verduisterde kamer zorgt vervolgens voor een diepere slaap. Je kunt je ramen goed donker maken door verduisterende gordijnen te gebruiken.

Betere psychische gesteldheid in verduisterde kamer

Een goed verduisterde kamer zorgt niet alleen voor een goede slaap. Een Japans onderzoek uit 2017 toont aan dat zelfs het kleinste beetje licht in je kamer grote gevolgen kan hebben voor je psychische gesteldheid. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat mensen die slapen in een slaapkamer die niet pikdonker is, zich depressiever voelen dan mensen die wel slapen in een volledig verduisterde kamer. Het bleek ook dat hoe lichter de kamer was, hoe depressiever de mensen waren.

Uitgeslapen, een goed humeur en betere prestaties

Vooral als je een lichte slaper bent, kan het kleinste beetje licht je uit je slaap wekken. Je wordt misschien niet bewust wakker, maar het is wel gebleken dat je minder goed uitgerust bent. Een goede nachtrust – of dagrust als je in ploegen werkt – werkt ook positief op je humeur en je prestaties. Bovendien schijnt je stofwisseling sneller te gaan in de donkerte. Dat betekent dat een donkere kamer een positief effect heeft als je wil afvallen. Daarom is het altijd verstandig om in een goed verduisterde kamer te slapen. Je kunt dit bereiken door verduisterende gordijnen voor je ramen te hangen.

Verduisterende gordijnen: dag en nacht een donker huis

Verduisterende gordijnen zorgen ervoor dat je kamer goed donker is. Overdag houden ze het daglicht buiten. En ook ’s avonds en ’s nachts bewijzen ze hun nut. Als je bijvoorbeeld een lantaarnpaal voor je slaapkamerraam hebt staan, zorgen verduisterende gordijnen ervoor dat je kamer toch donker is. Ook heb je geen last meer van de koplampen van voorbijrijdende auto’s. Een bijkomend voordeel is dat je niet wakker wordt van het ochtendlicht als je een keer wil uitslapen.

Keep Exploring
5x ontspanning vinden online: de beste sites