Waarom heeft elke buurt een AED nodig?

Wist jij dat ruim 40 mensen per dag hartfalen krijgen. Dat zijn er 10.000 per jaar. Deze plotselinge hartfalen kan iedereen overkomen. Jong en oud. Man of vrouw. Of je nu weet dat je hartkwalen hebt of juist niets weet. Het overkomt je. Een AED kan dan je leven redenen. En dat is alleen al nummer 1 reden waarom elke buurt een AED nodig heeft. We vertellen je er in deze blog graag alles over!

Heb jij weleens gedacht aan een AED kopen? In Nederland zijn er al ongeveer 100.000 AED’s beschikbaar. Je ziet ze overal hangen. Bijvoorbeeld in openbare ruimtes, zoals op stations, sportclubs, bedrijven of in klaslokalen. Maar ook in winkels, supermarkten en gewoon op straat. Door gebruik te maken van een AED wordt de overlevingskansen verhoogt met 70%. Het is dus niet zomaar iets. En wist je dat de eerste minuten na een hartfaal van cruciaal belang zijn? Je kan dus niet wachten op een ambulance maar moet hoogstwaarschijnlijk zelf aan de slag om iemands leven te redden.

Mag zomaar iedereen een AED gebruiken?

Als je ziet dat iemand in elkaar zakt is het altijd belangrijk dat je eerst 112 belt. Degene aan de lijn kan jou helpen om bijvoorbeeld degene stabiel neer te leggen of om een paar testjes te doen. Als er een AED in de omgeving is mag jij deze gebruiken. De medewerker van 112 kan jou hierbij helpen, maar er zijn tegenwoordig ook AED’s die jou precies vertellen wat je moet doen. Vroeger was het namelijk zo dat alleen artsen en verpleegkundige de AED mochten gebruiken. Met als resultaat dat hulp vaak te laat kwam. Daarom is ervoor gekozen om AED’s zo in te stellen dat ze gebruikt kunnen worden door iedereen.

Maar het kan nooit kwaad om eens in de zoveel tijd een EHBO-cursus te doen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je precies weet wat je moet doen in geval van nood. Je kan ook beter de signalen herkennen en je raakt minder snel in paniek. Met een EHBO-cursus kun je letterlijk levens redden.

Oproepsysteem HartslagNu

De Hartstichting heeft door heel Nederland heel veel AED’s opgehangen. Tegenwoordig kan je er ook voor kiezen voor AED leasen als bedrijf maar ook als particulier. Daarnaast hebben ze steeds meer in kaart gebracht waar AED’s hangen. Op deze manier kunnen ze sneller opgehaald worden. Het is dus heel belangrijk dat elke buurt een AED heeft. Het kan namelijk zo zijn dat er iemand bij jullie in de buurt in elkaar zakt. Dan heb je binnen enkele minuten een AED nodig. Juist daarom is het belangrijk dat er in heel Nederland meer dan genoeg AED’s worden aangesloten.

Via het oproepsysteem HartslagNu kan je dan een melding krijgen wanneer het nodig is. Ook kan het zijn dat jij, als je hartmassage kan toepassen opgeroepen worden. Zorg er daarom voor dat een AED buiten hangt en dan het liefst zonder een slot erop. Op deze manier kan iedereen erbij, ook wanneer jij niet thuis bent. Het is wel belangrijk dat er een beheerder is. Een AED kan natuurlijk alleen werken als ‘ie het ook doet. Dat moet regelmatig worden gecheckt.

Keep Exploring
Mooiste roadtrip door Portugal