Angst voor de tandarts komt niet alleen voor onder kinderen. Ook veel volwassenen geven aan in meer of mindere mate bang te zijn voor de tandarts. Krijg ook jij een knoop in je maag als je denkt aan een controle of een behandeling? In deze blog delen we tips hoe je van je angst voor de tandarts af kunt komen en hoe je zorgverzekering daarbij kan helpen.
Ga naar een speciale angsttandarts
Sommige mensen zijn zo bang voor de tandarts, dat ze er überhaupt niet meer heengaan. Iets wat problematische gevolgen kan hebben voor iemands gebit. Ken jij – of ben jij – iemand die ook niet naar de ‘gewone tandarts’ durft? Dan kan een bezoek aan de speciale angsttandarts helpen. Deze tandartsen zijn getraind in het werken met mensen die een extreme angst hebben voor de tandarts.
Ze nemen meer tijd voor een behandeling en besteden persoonlijke aandacht aan hun patiënten. Ook beschikken ze over verdovende en kalmerende middelen om een behandeling aangenamer te laten verlopen. Alleen de extra behandeltijd die de angsttandarts gebruikt wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de zorgverzekering. Voor verdere vergoeding is vaak een tandartsverzekering nodig.
Maak de angst bespreekbaar
Is naar een speciale angsttandarts gaan je een brug te ver? Ook reguliere tandartsen krijgen vaak te horen dat patiënten angstig zijn voor een behandeling. Aangeven dat jij in de tandartsstoel liggen ook heel spannend vindt, is dus heel normaal. Alleen al door het bespreekbaar te maken, haal je enige druk van de ketel. Ook kun je met de tandarts overleggen wat jou eventueel kan helpen. Wil je misschien muziek luisteren, met een spiegel meekijken of iemand mee de behandelkamer in nemen? In overleg is er veel mogelijk.
Laat je informeren over de behandeling
Weten wat de tandarts precies gaat doen kan helpen om spanning weg te nemen. Gaat de tandarts bijvoorbeeld een boor gebruiken, met een lamp in je mond schijnen of een afdruk maken? Dan kan het helpen om dit van tevoren te weten, vooral als je ooit een traumatische behandeling hebt gehad. Mocht de angst voor pijn een grote rol spelen, vraag dan of het mogelijk is om een verdoving te krijgen.
Probeer ontspannings- of ademhalingsoefeningen
Angst zorgt voor een versnelde ademhaling en het onbewust aanspannen van spieren. Deze lichamelijke gewaarwordingen kunnen angst verergeren of zelfs tot een angstaanval leiden. Wie echter goed op z’n ademhaling let en probeert spanning los te laten, zal merken meer controle te hebben over de situatie. Het luisteren van een begeleide meditatie of het meenemen van een familielid, coach of buddy kan hierbij helpen.