Waar moet je op letten met de energierekening als je gaat verhuizen?

Je hebt net een leuk huis gekocht, maar je weet niet hoe het nu moet met de energierekening. Betaal je in je nieuwe huis de hoofdprijs? Kan je überhaupt nog wel een contract aangaan? Kortom: wat moet er allemaal gebeuren?

Je huidige contract

Heb je een vast contract, dan kan je altijd kijken of je huidige contract kan meeverhuizen naar je nieuwe huis. Je moet dan wel kijken naar je contract en hoeveel energie je verwacht te gaan gebruiken in het nieuwe huis. Als dat ongeveer hetzelfde is, kan je kijken of je je vaste contract mee kan krijgen. Lukt dat niet dan moet je een soort boete betalen, omdat je eerder opzegt dan de contractduur eigenlijk is. Maar het kan ook zomaar zijn dat het meeverhuizen van je energiecontract helemaal niet slim is. Als je bijvoorbeeld naar een kleiner huis gaat, of een beter geïsoleerd huis. Dan kan het zijn dat je maandelijks te veel betaald en het pas na een jaar terugkrijgt.

Variabel contract

Als je geen vast contract hebt afgesloten, maar een variabel contract, ben je in principe vrij om te gaan en te staan waar je maar wil. Een variabel contract verandert maandelijks en is ook maandelijks opzegbaar. Je hebt dan de termijn van één of drie jaar uitgezeten of altijd al een variabel contract gehad. Dat kan voordelig zijn wanneer de economie meezit, maar zoals nu is een vast contract voordeliger. Dat komt doordat de gasprijzen zo hoog liggen. Toch is het heel moeilijk om op dit moment bij een nieuwe woning een nieuw vast contract te krijgen. Variabel zal in vele gevallen dus wel moeten. Gelukkig kan je nog steeds wel kijken wie de goedkoopste is.

Energie spoedaanvraag

In sommige gevallen moet je vrij snel verhuizen. Dan kan het zijn dat je gas en stroom nog niet geregeld hebt als je in je nieuwe huis trekt. Je kan dan snel je energie regelen met een energie spoedaanvraag voor je nieuwe huis. Je krijgt een brief thuis van de netbeheerder, waarin staat dat je de energie moet regelen. Daar staat ook een uiterste aanmelddatum bij vermeld. Die heb je nodig voor een spoedaanvraag. Sommige spoedprocedures kunnen binnen 24 uur rond zijn. Maak je dus geen zorgen, je zal altijd stroom hebben.

Meterstanden

Dan moet je nog de meterstanden doorgeven op de dag van de sleuteloverdracht. Het is het handigst om dit samen met de nieuwe bewoners te doen om moeilijkheden te voorkomen. Geef de meterstanden door aan je energieleverancier en zij zullen de eindafrekening voor je opmaken. Controleer ook voor de zekerheid die eindrekening. Mocht er iets niet kloppen, kan je het altijd terugzien.

Ingangsdatum

De meterstanden checken doe je dus eigenlijk twee keer. Op de dag dat je de sleutel van je nieuwe woning krijgt, moet je ook gelijk de meterstanden invullen en doorgeven. Heb je namelijk je oude huis al vaarwelgezegd en kan je je nieuwe woning nog niet in? Dan ga je daar natuurlijk ook niet voor betalen. Geef de meterstanden door en vul je ingangsdatum altijd zelf in. Het scheelt je zomaar wat geld.

Keep Exploring
Ziekenhuizen: Het samenkomen van innovatie en zorg.