Promotiemateriaal: nodig of slecht voor het milieu?

Tegenwoordig kan je veel online adverteren. Maar een flyer of een sticker laat iedere ondernemer nog steeds maken. Is dit nodig of overbodig, en wat is de impact op het milieu vandaag de dag? Wij zochten het uit in deze blog.

Is promotiemateriaal slecht voor het milieu? Later in deze blog lees je meer over verschillende materialen die je kan gebruiken. Voor stickers en voor pennen of tasjes. Promotiematerialen hoeven zeker niet slecht te zijn voor het milieu. Je kan er als ondernemer zelfs je winst uit halen.

Waarom zou je milieuvriendelijk promotiemateriaal gebruiken?

De vraag in de titel is één die veel ondernemers zichzelf stellen. Want ‘’gewoon’’ promotiemateriaal is toch een stuk goedkoper? Uiteindelijk zal ook (nog) niemand je verplichten om een milieuvriendelijk flyer af te drukken. Maar wanneer je de natuur en de aarde wil beschermen dan kies je toch eerder voor milieuvriendelijke materialen. Daarnaast is het ook voor het aanzien van je bedrijf goed. Je laat zien dat jouw onderneming zich bezighoudt met de toekomst en met het milieu. Dit kan je in jouw marketingcampagnes goed gebruiken.

Welke materialen kan je het best gebruiken?

Er zijn een aantal materialen die beter recylebaar zijn dan anderen. Wij zetten er een paar voor je op een rij:

Karton

Wat veel mensen niet weten is dat karton een ontzettend milieuvriendelijk product is. Zo is het natuurlijk niet 100% c02 neutraal, maar het komt wel in de buurt. De productie van gerecyled karton bespaard tot wel 50% op energie. Het kost ook maar 1% van het water in vergelijking met nieuw papier. Je hebt promotiematerialen van karton die zelfs 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Bamboe

De reden dat je steeds meer producten van bamboe ziet is omdat het eigenlijk een harde gras soort is. Dit betekent dat het enorm snel groeit en het gebruikt kan worden in dezelfde samenstelling als hout. Het is soms zelfs makkelijker te verwerken. Een goede bamboescheut kan in drie tot zes jaar groot genoeg zijn om te kappen. Sommige bomen die gebruikt worden doen daar soms wel meer dan 30 jaar over.

Wil jij producten gaan bedrukken dan is bamboe een ontzettend goede keuze. Het zorgt ook voor de juiste uitstraling dat past bij jouw bedrijf.

Katoen

Als promotiemateriaal worden ook vaak t-shirts bedrukt. Wil jij als bedrijf iets duurzaams uitstralen dan kies je voor 100% biologisch katoen. Dit is 100% afbreekbaar en kan daarnaast ook nog eens vele malen opnieuw gebruikt worden. Een slimme investering plus je straalt meer luxe uit als bedrijf.

Gerecycled plastic

Inmiddels vallen ook kleine PET-flessen onder de statiegeldwet. Dit betekent dat er veel meer gerecycled kan worden. Na gebruik kunnen er dus opnieuw producten van gemaakt worden. Ook jij kan pennen, flyers en meer laten maken van gerecycled plastic. Zo beland er niets meer in de oceaan.

Kurk

Iets dat ook helemaal in is de laatste jaren is het gebruik van kurk voor promotiematerialen. Het heeft een hele zachte look. Daarnaast is kurk enorm goed hernieuwbaar, zo wordt kurk gewonnen uit de bast van de kurkeik. Bij dit proces wordt er geen schade gedaan aan de boom omdat de boom deze bast opnieuw laat groeien.

Keep Exploring
Trend: piercings zonder gaatjes