Hoe houd je het hoofd koel tijdens de uitvaart van je geliefde

Het verliezen van je geliefde is een van de moeilijkste verliezen die je kan meemaken. Het is een emotioneel proces en ook de uitvaart is lastig om te doorstaan. Hoe ga je daar goed mee om?

 

Uitvaartverzekering

De grootste lasten worden gelift als je geliefde een uitvaartverzekering had afgesloten. Een uitvaart is ontzettend duur en tenzij er genoeg spaargeld voor is bewaard, komen de nabestaanden met vervelende kosten te zitten, wat het verwerken van de dood niet makkelijker maakt. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is dus belangrijk om af te sluiten en er zo voor te zorgen dat de nabestaanden daar in ieder geval minder zorgen om hebben.

 

Plannen van de uitvaart

Het kan niet in alle gevallen, maar als je de kans hebt, plan dan van te voren met je partner of naaste familielid de uitvaart. Wil iemand begraven worden of gecremeerd? Het is niet het meest leuke onderwerp om over te hebben als je nog in elkaars bijzijn kunt zijn, maar toch is het belangrijk om het over deze onderwerpen te hebben zodat je een afscheid krijgt die je zelf ook zou willen. Of juist een afscheid waarvan je zeker weet dat je geliefde er blij mee zou zijn.

 

Wensen vastleggen

Wanneer jij of je geliefde een uitvaartverzekering hebt afgesloten, kan je daar vaak ook je wensen voor de uitvaart in vastleggen. Kijk als nabestaanden ook deze zaken na. Misschien is er bij de uitvaartverzekeraar wel een document met de laatste wensen omtrent de uitvaart. Bij verschillende verzekeraars is die mogelijkheid aanwezig.

 

Sprekers

Vaak spreken de kinderen en de geliefde van de overledenen op de uitvaart. De speech is vaak zwaar beladen en vaak vol mooie anekdotes en verhalen. Om zelf zo’n speech te geven, is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Schrijf van tevoren goed uit wat je wilt gaan zeggen en neem rustig de tijd tijdens het spreken. Een glas water bij de microfoon kan soms ook al fijn zijn. Ook is er natuurlijk de mogelijkheid om het een ander familielid of kennis te laten doen. Het klinkt misschien wat afstandelijk, maar het gaat om jullie afscheid en daarbij moet je doen wat goed voelt.

 

Verdriet tonen

Als laatst is het natuurlijk ook helemaal niet erg om verdriet te tonen. Het hoort erbij en het is ook wel weer mooi. Uiteindelijk gaat een uitvaart om het afscheid nemen van je geliefde. Met een lach en een traan. Goede herinneringen en het gevoel van verdriet en gemis. Huilen geeft onder andere een gevoel van opluchting en zorgt ervoor dat het lichaam kan ontspannen. Dat helpt weer om de gedachtegang tot rust te brengen en het verwerkingsproces te beginnen.

Keep Exploring
Sieraden kopen? Waarom je voor goud moet kiezen