We willen allemaal een zo wit mogelijk gebit, omdat we dat nou eenmaal mooier vinden. Maar wat zegt de kleur van je tanden nou eigenlijk over de conditie van je gebit? Is geel per definitie slecht? En is wit altijd goed? Wij zochten het voor je uit en laten je in dit artikel verschillende oorzaken zien voor de kleur van je tanden. Van wit en geel tot zelfs grijs of blauw.
Genetische aanleg
We beginnen even met een lesje tandheelkunde. Tanden zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur van het één en de dikte van het ander zijn bepalend voor de kleur van de tand. Dat is ook de reden dat de kleur van het gebit van nature bij iedereen verschillend is. De één heeft van zichzelf wat wittere tanden dan de ander. Omdat de kleur van het tandbeen erfelijk is bepaald. En bij bijna iedereen geldt dat de hoektanden wat geler zijn dan de rest, omdat die een dikkere laag tandbeen hebben.
Veroudering
Het eerste wat de kleur van je tanden kan zeggen, is dus iets over je genen die de kleur deels hebben bepaald. Verder is het zo dat je glazuurlaag dunner wordt en het tandbeen dikker naarmate je ouder wordt. Dan worden ze geler. Daarom kan het gebit ook gebruikt worden om de leeftijd van iemand te bepalen. Dat gebeurt regelmatig bij archeologische opgravingen van skeletten, of bijvoorbeeld wanneer er een lijk is gevonden en de identiteit nog onbekend is.
Dode tand
Maar ook kan de kleur van een tand verklappen wat het in het verleden heeft meegemaakt. Dat klinkt misschien diepzinniger dan het is. Maar wanneer je ooit op je tand bent gevallen of er een klap op hebt gehad, dan kan die geel, grijs of blauw verkleuren. Dat hoeft niet meteen gebeuren, maar kan bij wijze van spreken ook nog tien jaar later. De tandzenuw sterft dan langzaam af en daardoor verkleurt je kies.
Gaatjes
Een donkere kleur kan je tand ook krijgen door een grijze of zwarte vulling, die erin is gezet nadat je ooit een gaatje hebt gehad. Hier hoef je echt niet meer mee rond te lopen. Tegenwoordig zijn witte vullingen namelijk de norm. Dus als je er tegenaan zit te kijken, maak dan gauw een afspraak bij de tandarts om de donkere vulling te vervangen door een witte vulling.
Ontwikkelingsstoornis
Tot slot is er nog een minder bekende reden waarom je tanden geler of grijzer kunnen worden. Dat zijn de verkleuringen door ontwikkelingsstoornissen bij de tandkiem of doordat je als kind geneesmiddelen hebt gebruikt. Deze verkleuringen zijn vaak wat vlekkerig. Ook hier hoef je niet mee rond te blijven lopen. De tandarts kan dit soort donkere plekken namelijk weg slijpen en herstellen met een vulling in een kleur die matcht met je tand.
Witte tanden
Ben je niet gezegend met het witte-tanden-gen, maar wil je wel een stralend gebit? Dan kun je je tanden te bleken. Dat kun je bij de tandarts laten doen. Of je doet het thuis, helemaal zelf, met een paar simpele middeltjes. Lach jij voortaan trots je witte tanden bloot als je op de foto gaat.