Zo profiteer je optimaal van natuurlijk licht

Iedereen houdt ervan om af en toe de zon in te gaan. Nu het weer steeds warmer wordt, vinden we het moeilijker dan ooit om binnen te blijven. Maar wat als de verlichting in je huis of op je werk iets van de gezondheids- en welzijnsvoordelen van zonlicht zou hebben?

Het belang van daglicht

Natuurlijke verlichting heeft meer voordelen dan alleen het besparen van energie. Het geeft niet alleen de meest natuurlijke weergave van kleuren, het verhoogt ook onze productiviteit. Ook voelen we ons fitter en energieker bij natuurlijk licht. Bovendien werkt onze interne klok erop.

Kunstlicht dat dichtbij zonlicht komt

Er zijn lampen die natuurlijk licht goed kunnen benaderen. Zo kan LED met een hoge reflectiecoëfficiënt en de juiste kleurtemperatuur vrij dicht bij natuurlijk zonlicht komen. Hierbij varieert de kleurtemperatuur van de lamp van 5200 Kelvin tot 6500 Kelvin.

De overeenkomsten tussen LED en zonlicht

LED-verlichting lijkt veel op zonlicht. LED-lampen kunnen namelijk de tint en intensiteit van natuurlijk zonlicht nabootsen en op deze manier helpen ons natuurlijke bioritme in stand te houden. Dit komt doordat LED-componenten aanpassingen van kleur, helderheid en intensiteit mogelijk maken.

Er is zelfs LED-verlichting die automatisch het zonlicht nabootst door van zacht, warm licht in de ochtend over te schakelen naar helder, koel wit licht overdag en dan weer zacht licht in de avond. Dit ondersteunt ons bioritme optimaal.

Zo maak je optimaal gebruik van daglicht

Wil je gelukkiger zijn en meer productief? Overweeg dan om te investeren in een combinatie van natuurlijke verlichting en LED-verlichting. Zonlicht heeft overigens als nadeel dat het je kan verblinden en warmte in huis kan brengen. Daar moet je wel rekening mee houden als je optimaal gebruik wil maken van deze lichtbron. Zonwering of dynamisch glas kunnen helpen om deze nadelen tegen te gaan.

Keep Exploring
Wat te drinken naast alcoholische drankjes op een feestje?