Welke verlichting past bij welke ruimte?

Elke ruimte vraagt weer om een ander type verlichting. Zo wil je bijvoorbeeld sfeerverlichting voor je woonkamer, functionele verlichting op kantoor en een dimlicht in de slaapkamer om rustig wakker te kunnen worden. Klinkt dit als Chinees voor je? We nemen je graag bij de hand. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke verlichting je nodig hebt bij welke gelegenheid.

Woonkamer

De woonkamer is het hart van je huis. Hier komt het hele gezin samen en gebeurt van alles. Van een filmpje kijken op de bank, tot een boek lezen en gewoon gezellig kletsen met elkaar. Daarom heb je ook verschillende soorten verlichting nodig. Je wilt er natuurlijk vooral voor zorgen dat je woonkamer sfeervol is. Dat kun je onder andere voor elkaar krijgen met vloerlampen, wandlampen en tafellampen.

Als je hier een schemerschakelaar op aansluit, kun je ook nog eens variëren in de felheid van het licht. En zo kun je één lamp voor meerdere gelegenheden gebruiken. Zet je een tafellamp zacht aan, is het sfeerverlichting. Stel je hem wat feller in, kun je er ook prima een boek bij lezen. Ook op de basisverlichting in de kamer, die je het beste kunt verwezenlijken met plafondspots, kun je een dimmer aansluiten.

Keuken en eetkamer

In de keuken heb je in eerste instantie vooral functionele verlichting nodig. Een uitje fijn versnipperen zonder in je vingers te snijden, is namelijk nogal een uitdaging in het donker. Bevestig daarom bijvoorbeeld spotjes die onder je keukenlampjes hangen, zorg voor goede lampen onder je afzuigkap en gebruik eventueel nog wat spotjes op het plafond die je kunt richten op het aanrecht.

Gebruik je de keuken behalve om te koken, ook om gezellig te tafelen. Dan heb je natuurlijk ook sfeerverlichting nodig. Hanglampen doen het boven de eettafel altijd goed. En door ook deze weer dimbaar te maken, kun je er niet alleen onder eten, maar ook lekker thuis kunt werken als dat nodig is. Tipje: hang je lamp 80 centimeter boven de tafel. Dat is volgens experts de beste afstand.

Werkkamer of kantoor

Is thuiswerken voor jou eerder regelmaat dan uitzondering? Dan heb je waarschijnlijk een werkkamer tot je beschikking. Hier is goede basisverlichting het allerbelangrijkst. Mensen zouden namelijk beter werken onder ‘hard, koel en wit licht’. Het bevordert de productiviteit, voorkomt overbelasting van je ogen en zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. Goede basisverlichting kun je realiseren met behulp van bijvoorbeeld plafondlampen of inbouwspots.

Ook een bureaulamp kan goed van pas komen in je werkkamer. Omdat je die ergens heel gericht op kunt laten schijnen. Dat is bijvoorbeeld handig als je iets moet lezen. Tot slot kan verlichting op een kast handig zijn. Zeker wanneer je regelmatig boeken, mappen of andere zaken moet zoeken die daarin liggen opgeborgen. Dat maakt alles net een beetje beter zichtbaar.

Badkamer

Je spiegelbeeld in de ochtend bepaalt voor de rest van de dag hoe je denkt over je uiterlijk. Dus wil je in de badkamer zeker goede verlichting hebben. Het is belangrijk om niet te veel schaduwen in je gezicht te hebben, want die benadrukken precies datgene dat je niet wilt zien. Zoals puistjes, rimpels en wallen. Dit maak je een stuk draaglijker door het licht bij je spiegel goed te verdelen. Zorg voor gelijkmatig en helder licht dat langs alle kanten op je gezicht schijnt.

Verder is een diffuus licht in de badkamer erg handig als basisverlichting. En je zou ook kunnen overwegen om nog wat wandspots bij het bad te plaatsen, die voor de nodige sfeer kunnen zorgen. Let trouwens bij alle verlichting in je badkamer wel op de IP-waarde. De waarde van lampen bij je bad, douche of wastafel moeten boven de 65 zijn, vanwege de veiligheid in combinatie met het water.

Slaapkamer

Tot slot mag in deze handleiding natuurlijk de slaapkamer niet ontbreken. Met de tips uit dit lijstje kun je het waarschijnlijk zelf ook al bedenken, maar we schrijven het toch nog een keer voor je op. Voor je kledingkast wil je functionele verlichting om je kleren makkelijk te kunnen vinden. Op je nachtkastje of naast je bed wil je wat fellere verlichting om bijvoorbeeld ’s avonds nog even lekker te lezen. En als basisverlichting neem je een dimbare plafondlamp. Kun je het lekker sfeervol maken als je zin hebt in een gezellige avond. En je kunt hem feller zetten wanneer je iets zoekt of ’s avonds het bed nog moet opdekken.

Keep Exploring
Alle verschillende manieren om te bevallen uitgelegd