Wat is een verzwaringsdeken en waarvoor gebruik je deze?

Steeds meer mensen zweren erbij: een verzwaringsdeken. Maar wat is dat nu precies en waarom zou je deze gebruiken? In dit artikel gaan we dieper in op de verzwaringsdeken en de voordelen van het gebruik.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken, ook wel zwaartedeken genoemd, is eigenlijk een soort dekbed maar dan met extra gewicht. Dit deken is gevuld met plastic zakjes met daarin plastic korrels. Verzwaringsdekens zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten, welke afhankelijk van het merk kunnen variëren tussen 6 en 12 kilo.

Door onder een verzwaringsdeken te gaan liggen, ervaar je een lichte maar diepe druk op je lichaam. Deze wordt vergeleken met een knuffel en daarom gaat je lichaam serotine, het gelukshormoon, aanmaken. Tegelijkertijd neemt de aanmaak van het stresshormoon cortisol af.

Hoe bepaal ik het juiste verzwaringsdeken voor mij?

De lichte druk die je ervaart, waardoor je je prettig gaat voelen, ontstaat bij de juiste keuze voor het gewicht van een verzwaringsdeken. Idealiter ligt die op 8 tot 12% van je lichaamsgewicht. Of je voor net iets lichter of juist iets zwaarder gaat, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Omdat dit zo persoonlijk is, is een verzwaringsdeken qua maat geschikt voor een eenpersoons dekbedovertrek

Let er op dat een te zwaar deken een averechts effect heeft: als het deken te zwaar is wordt de druk te groot en dat kan leiden tot overprikkeling. Wanneer je snel last krijgt van nek- of rugklachten kan een (te) zware deken hier extra invloed op hebben. Ook wanneer je last hebt van een longziekte, slaapapneu diabetes of problemen met de bloeddruk kan een deken snel te zwaar voelen en is het verstandig om dit in overleg met een arts al dan niet te gebruiken. Het gebruik bij kinderen kan, maar let dan wel op dat ze er zelf onder uit kunnen komen of kunnen draaien. Lukt dat niet, zorg er dan voor dat er altijd toezicht is. Dat geldt ook voor andere zwakkere mensen, zoals ouderen.

Wat zijn de voordelen van een verzwaringsdeken?

Doordat het gelukshormoon vrijkomt en het stresshormoon onderdrukt wordt bij het gebruik van een verzwaringsdeken, helpt het bij verschillende problemen. Je kunt dan denken aan:

  • slaapproblemen;
  • onrust;
  • angst;
  • overprikkeling;
  • moeite met concentreren;
  • behoefte aan geborgenheid en/of veilig gevoel.

Je kunt de deken dus in bed gebruiken, maar ook overdag op de bank als je daar behoefte aan hebt. Past de deken niet bij je interieur? Schaf een mooi dekbedovertrek eenpersoons aan dat wel bij je interieur past, zo hoef je de deken niet perse altijd op te ruimen en is het geen doorn in het oog als ie even blijft liggen.

Waar moet je op letten met een verzwaringsdeken?

Naast het goede gewicht zijn er nog een aantal dingen om op te letten bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Want hoewel het vaak verkocht wordt als wondermiddel, is er ook een nadeel te noemen. Zo kun je gewend raken aan het gebruik, waardoor het effect af kan nemen. En omdat een zwaardere deken geen goed idee is, is het dan een keer klaar. Het is dus aan te raden om het gebruik van de deken te beperken tot de momenten dat je het echt nodig hebt, en niet door er bijvoorbeeld elke nacht onder te slapen.

Keep Exploring
De invloed van lichaamsbeweging op je psychische gezondheid