Het omgaan met een scheiding is zwaar, zeker als jij niet degene bent die ervoor heeft gekozen om uit elkaar te gaan. Waarschijnlijk ben je verdrietig en misschien wel boos, of voel je je onzeker over een toekomst zonder je partner. Hoe dan ook ga je door een enorm vervelende tijd heen en weet je waarschijnlijk even niet waar je het moet zoeken. Welke stappen moet je nu nemen? En hoe ga je met je emoties om?
Hoe werkt een scheiding aanvragen?
Zeker als je door het verzoek om te scheiden wordt overvallen, is de kans groot dat je even niet weet wat je nu moet doen. Als eerste is het belangrijk om een advocaat voor de scheiding te benaderen. Die advocaat:
- Bespreekt precies met je wat je moet regelen
- Adviseert je over jouw juridische positie
- Maakt samen met jou het verzoekschrift
- Dient het verzoekschrift in bij de rechtbank
Is één advocaat genoeg?
Als je partner wil scheiden, maar jij wilt dat niet, dan is de kans groot dat jullie het niet over alle zaken eens zijn. In zo’n geval hebben jullie allebei een eigen advocaat nodig. Wanneer jij en je ex het wel over alle zaken eens zijn, is één advocaat genoeg en kunnen jullie het verzoek voor de scheiding samen indienen. Om dit punt te bereiken, kan het goed zijn om met een mediator in gesprek te gaan. Ook is het mogelijk dat jullie beiden een eigen advocaat inschakelen, om vervolgens in een gezamenlijk gesprek afspraken te maken.
Het geregel is voorbij, maar wat doe je met je emoties?
Naast de praktische zaken heeft een echtscheiding nog een hele andere kant: je voelt een hoop verschillende dingen en waarschijnlijk weet je niet direct wat je met al die emoties aan moet. Helaas is er niets wat wij in dit artikel kunnen zeggen wat in één keer helpt, maar hieronder in ieder geval wat tips voor de komende tijd:
- Sta jezelf toe verdrietig of boos te zijn. Dat is gezond en helpt bij verwerking.
- Neem de tijd om te helen en wees mild voor jezelf. Je hoeft jezelf niet morgen al over je gevoelens heen te zetten.
- Praat met vrienden of familie over wat je dwars zit.
- Houd een dagboek bij, dat helpt bij inzicht en verwerking.
- Eet goed, slaap voldoende en doe leuke dingen.
- Blijf actief, want bewegen vermindert stress en verbetert je stemming.
- Denk aan de toekomst en sta open voor nieuwe kansen.
- Stel als dat nodig is grenzen. Alleen maar ruziemaken heeft geen zin, dus beperk in dat geval het contact met je ex-partner.
- Overweeg een therapeut om hulp te vragen bij het verwerken van je emoties.
En nu?
Als je ergens tegenop ziet, is het vaak beter om door de zure appel heen te bijten en direct aan de slag te gaan met alles wat geregeld moet worden. Ga naar de website van een advocatenkantoor – bijvoorbeeld familie-erfrecht.nl – en neem direct contact op met een advocaat die je kan helpen de praktische zaken voor je scheiding te regelen, of een mediator die jou en je partner kan helpen om tot een gezamenlijk plan te komen. Zodra al het regelwerk achter de rug is, kun jij de tijd nemen om alles voor jezelf een plekje te geven.