De legionellabacterie zit in ons water. Ook in ons drinkwater. Is dat gevaarlijk? Normaal gesproken niet, want dan zijn de waarden, net als die van andere bacteriën, zo laag dat je er niet ziek van wordt. Toch worden er jaarlijks honderden mensen wél ziek van deze bacterie, soms met ernstige gevolgen. Hoe kan dat? En vooral, hoe stel je vast of het water besmet is met legionella? Je leest het hier.
Wat is legionella?
De legionellabacterie zit in kleine hoeveelheden in het water, zowel in oppervlakte- en grondwater als in ons drinkwater. Deze eencellige bacterie doet dan geen kwaad, maar in stilstaand water dat tussen de 30 en 40 graden is, kan het zich snel vermenigvuldigen. Als het er dan teveel worden en als waterdamp in de lucht komt, dus bij hogere temperatuur, dan is het al wel snel gevaarlijk en kun je hier heel ziek van worden.
Een besmetting met de legionellabacterie, wat ook wel de veteranenziekte wordt genoemd, heeft verschillende symptomen. Niet iedereen die ziek wordt laat al die symptomen zien, maar vaak wel een combinatie van meerdere van deze:
- Vermoeidheid;
- Spierpijn, gewrichtspijn en/of spierzwakte;
- Problemen met concentratie en geheugen;
- Hoofdpijn;
- Kortademig en/of benauwd, hoesten;
- Psychische klachten;
- Darmklachten.
Vooral voor ouderen kan de bacterie zeer gevaarlijk zijn.
Hoe stel je legionella vast?
Heb je het vermoeden van legionella? Schakel dan een expert in het diagnosticeren van een legionella besmetting in. Door het nemen van monsters en dit te meten met speciale apparatuur, kan deze vaststellen of er een legionellakolonie in het water zit, wat problemen kan opleveren. Deze test geeft binnen enkele uren al een uitslag, zodat je, als het nodig is, meteen maatregelen kunt nemen.
Kun je legionella voorkomen?
Legionella komt vaker voor in woongroepen zoals verpleeghuizen, dan bij particulieren. Toch kan het ook jou overkomen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een besmetting te voorkomen.
Omdat legionella voorkomt in stilstaand en warmer water, is het goed om te zorgen dat kranen, zowel warm als koud, wekelijks gebruikt worden. Is een kraan langer niet gebruikt? Laat deze dan vijf minuten stromen, bijvoorbeeld na een vakantie. Let bijvoorbeeld ook goed op bij een tuinslang, als deze in de zon ligt kan het water wat er achterblijft snel opwarmen. En denk ook aan zaken als een (zwem)bad, jacuzzi etc. Als je op deze dingen let, wordt de kans op legionella fors kleiner!