4 signalen dat wijn niet goed meer is

4 signalen dat wijn niet goed meer is

Heb je zin in een wijntje en zie je nog een aangebroken fles liggen als je de koelkast opent? Dan vraag jij je misschien af of hij nog goed is. Als je niet meer precies weet wanneer je hem geopend hebt, twijfel je hier mogelijk aan. Gelukkig zijn er verschillende zaken die erop wijzen dat een wijn niet meer goed is. Hieronder hebben wij 4 signalen voor je op een rijtje gezet.

1) Zure smaak

Hoe langer een geopende fles wijn in de koelkast ligt, hoe meer de smaak verandert. Na verloop van tijd kan een wijn zelfs behoorlijk vies smaken. Twijfel je of een geopende fles wijn nog goed is? Schenk dan een klein beetje in een wijnglas en neem een nipje. Als de wijn zuurder smaakt dan je gewend bent, is hij waarschijnlijk niet goed meer.

2) Zure geur

Bedorven wijn smaakt zuur. Als je weleens wijn geproefd hebt die niet meer goed is, heb je hier misschien trauma’s aan overgehouden. Gelukkig zijn er ook andere manieren dan proeven om te bepalen of een wijn nog goed is. De geur kan je namelijk ook veel vertellen over de wijn. Komt er een zure lucht uit een fles Pinot Blanc nadat je de kurk of dop verwijderd hebt? Grote kans dat hij ook zuur smaakt. Drink de wijn dan niet meer, maar gooi hem weg.

3) Veranderde textuur

De textuur van wijnen kan verschillen. Zo is de ene wijn bijvoorbeeld helder, terwijl de ander juist troebel is. Je denkt misschien dat de textuur altijd hetzelfde blijft, maar dat is niet het geval. Zo kan een heldere wijn bijvoorbeeld troebel worden als hij al langere tijd geopend is. Troebele wijnen kunnen op hun beurt juist helder worden. Heb je het idee dat de textuur veranderd is? Drink de wijn dan niet meer, want dit is vaak een teken dat hij niet goed meer is.

4) Andere kleur

Heb je enige tijd geleden wijn gekocht bij wijnbeurs.nl en vermoed je dat de fles lang geopend is? Schenk dan wat in een glas en kijk naar de kleur. Doordat wijn in een open fles aan zuurstof wordt blootgesteld, verander de kleur langzaam maar zeker. Zo kan een witte wijn een bruine kleur krijgen als hij al langere tijd open is. Dit betekent niet dat je de wijn niet meer kunt drinken, maar vaak smaakt hij minder lekker.

Verleng de houdbaarheid van aangebroken wijn

Drink je een fles wijn niet in één keer leeg als je hem aanbreekt? Dan wil je hem bewaren. Om de houdbaarheid van een geopende fles wijn te verlengen, moet je hem allereerst goed afsluiten. Je kunt het beste proberen om de kruk weer in de fles te krijgen. Als dit niet lukt of de kruk kapot is, biedt een vacuümpomp uitkomst. Bewaar aangebroken wijn bovendien in de koelkast. Dit geldt niet alleen voor witte wijn en rosé, maar ook voor rode wijn. De lage temperatuur in dit apparaat zorgt ervoor dat de smaak van wijn langer behouden blijft.

Keep Exploring
Bucket list: ervaringen om nooit te vergeten, Tips!