Hoe voorkom je geldstress tijdens je studietijd?

Veel studenten ervaren geldstress. Het is dan ook een dure tijd, en je krijgt te maken met allerlei kosten. Hoewel je daar niet onderuit komt, kun je wel op de juiste manier omgaan met je geld. Dat stukje stress neemt zo ook af. Lees verder voor praktische tips.

 

Goedkope keuzes maken

Het lijkt een inkoppertje: maak goedkope keuzes. Toch benoemen we deze tip, omdat het in werkelijkheid niet altijd gebeurt. Goedkope keuzes kun je op allerlei vlakken maken. Sluit de goedkoopste basisverzekering af, zodat je gebruik kunt maken van zorg als dit nodig is. De basiszorgverzekering is verplicht, maar je kunt er een budgetproof keuze in maken. Grote kans dat je recht hebt op zorgtoeslag: vraag dit aan, om nog meer te besparen. Als student heb je verschillende spullen nodig. Kies daarbij niet altijd voor dure merken, of het nu gaat om kleding of telefoons. Probeer ook te kijken naar tweedehands aanbod, want dit is er volop te vinden. Let goed op de boodschappen die je doet: pak de goedkope producten uit het schap. Je kunt er zelfs een sport van maken om zoveel mogelijk producten in de aanbieding te kopen. Deel het eten samen met bijvoorbeeld je huisgenoten, want ook dit maakt dat het eten minder kost. Eet niet te vaak buiten de deur, want dit tikt flink aan. Pas ook op met koffie to go en andere snelle bestellingen als je onderweg bent. Je kunt beter thuis iets te eten of drinken maken, of iets van huis meenemen voor onderweg. Dit geldt ook voor drankjes doen in de stad: ga liever vaak thuis zitten met je vrienden, want dit is veel betaalbaarder. En zo beleef je alsnog een leuke avond.

 

Maandelijks budget vaststellen

Het klinkt misschien suf of ouderwets, maar het is echt een goede tip: stel een maandelijks budget vast en houd je hieraan. Zo weet je namelijk precies wat je te besteden hebt en waar het geld naartoe gaat. Lekker overzichtelijk, toch? Je kunt verschillende onderdelen meerekenen. De zorgverzekering studenten telt mee, die gelukkig zo goedkoop mogelijk kan zijn. Tel ook je huur, boodschappen en studieboeken mee. En een deel van je budget is natuurlijk bedoeld voor leuke dingen doen, zoals afspreken met vrienden of winkelen. Door in kaart te brengen wat je per categorie ongeveer kwijt bent, weet je waar je aan toe bent. Zo hoef je dus niet ineens aan het eind van de maand op een paar droge crackers te leven.

 

Geniet van studentenkorting

Weet je al dat je als student veel korting krijgt? In kledingwinkels, clubs, bioscopen, musea en nog veel meer plekken: maak hier absoluut gebruik van. Elke euro die je kunt besparen, is er immers weer een. Als je straks geen student meer bent, verdwijnen dergelijke leuke kortingsacties al gauw. Nu je er recht op hebt, kun je daar maar beter alles uit halen. Zoek vooraf op of je korting krijgt, als er bijvoorbeeld een uitje op de planning staat.

 

Budgetproof momenten

Het is een aanrader om af en toe budgetproof momenten in te lassen. In het weekend bijvoorbeeld: ga dan terug naar je ouderlijk huis, zodat je even niets hoeft uit te geven aan de boodschappen. Dit kun je natuurlijk ook op een doordeweekse dag doen, het is maar net wat voor jou uitkomt.

 

Spullen ruilen

Spullen kopen kost geld, maar spullen ruilen is gratis. Organiseer daarom een ruilavond, of ga op zoek naar een ruilevenement bij jou in de buurt. Er wordt van alles geruild: dit is steeds meer in trek. Denk aan studieboeken, kleding, schoenen of gereedschap. Je maakt hiermee ook nog eens een duurzame keuze. Zeker met bijvoorbeeld een kledingruil, waarbij de kans groot is dat de items anders in de prullenbak zullen belanden. Het is veel leuker om iemand anders er blij mee te maken. En om daar zelf natuurlijk ook weer iets voor terug te krijgen.

Hoewel het studentenleven duur is, kun je zeker bewuste keuzes maken en op die manier geld besparen. Geef je geld niet klakkeloos uit, maar ga er verstandig mee om. Het kan echt!

Keep Exploring
De 10 geboden voor persoonlijke groei