Vrijwel iedereen heeft en inboedelverzekering afgesloten, om de fijne spullen in je huis te kunnen beschermen. Maar hoewel zoveel Nederlanders gebruik maken van een inboedelverzekering, weet niet iedereen wat het precies inhoudt. Daarom vertellen we in dit artikel precies wat je moet weten bij een woonhuis verzekeren. Want: wat valt er precies onder, en wat niet?
De inboedelverzekering
Door de inboedelverzekering is je gehele inboedel (inventaris van je huis) beschermd tegen diefstal- of brandschade. Dan gaat het eigenlijk om alle spullen in jouw huis die makkelijk verhuisd zouden kunnen worden bij een eventuele verhuizing. Het is belangrijk te noemen dat het altijd slim is om de polisvoorwaarden van jouw verzekering zou moeten checken om te weten wat jouw verzekering precies wel- en niet dekt, dit kan namelijk verschillen per verzekeraar.
Buitenshuis
In principe ben je voor schade aan de inboedel die buitenshuis plaats heeft gevonden, niet verzekerd. Dat betekent in élk geval van buitenshuis zijn. Laat je je laptop vallen op je balkon of in je tuin, dan maak je geen kans meer op een dekking, ook al is het balkon onderdeel van jouw huis. Of je inboedelverzekering schade aan elektronica dekt, is afhankelijk van de dekking (logisch, een keuze die je zelf maakt) en het soort schade (minder logisch). Betekent dat dat bij grote schade je geen kans meer zou maken op een dekking? niet helemaal:
Een buitenshuisdekking
Bij veel verzekeraars kun je wel een aanvullende verzekering afsluiten . Deze wordt ook wel de buitenshuisdekking genoemd. die je beschermt tegen diefstal en schade, óók buitenshuis. Dit geldt vervolgens voor de hele inboedel, dus is ook handig wanneer je andere producten meeneemt de deur uit.
Een andere optie om je smartphone, laptop of andere kostbaarheden te verzekeren met een kostbaarheden verzekering.
Kostbaarhedenverzekering
Een andere optie om je smartphone, laptop of andere kostbaarheden te verzekeren met een kostbaarheden verzekering. Deze geldt buitenshuis en binnenshuis, en is een goed alternatief wanneer jouw kostbaarheden niet onder de inboedel blijkt te vallen. Als je van jezelf weet dat je wat klunzig bent, dan is het slim om wat extra maatregelen te treffen.
Weeg de kosten tegen elkaar af
Het is altijd belangrijk om je af te vragen of de kosten van een verzekering of aanvullende verzekering wel opwegen tegen het bedrag van een smartphone of andere elektronica. Als je waarschijnlijk meer kwijt zult zijn aan het betalen van premies, dan heeft verzekeren waarschijnlijk niet zoveel zin. Het is verstandig om een kostenindicatie te maken zodat weet wat de baten en lasten van beide situaties zijn.
Aansprakelijkheidsverzekering
Als er schade is ontstaan door iemand anders, dan kun je een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekt in principe elk soort schade wat iemand anders heeft aangericht, maar let er wel op dat ze bij een aansprakelijkheidsverzekering alleen de dagwaarde van een elektronisch apparaat dekken. Dat wil zeggen: wat de waarde van het apparaat op die dag zou zijn, niet het bedrag wat je ervoor betaald hebt. De waarde van een product wordt minder met de keer dat hij gebruikt wordt.