Het is nooit te laat om te leren pokeren

Geen kaartspel is zo beroemd als poker. Maar het kan ontmoedigend zijn voor een beginner. Laat je niet afschrikken door de manier waarop het in de films wordt voorgesteld. Poker is een spel waarvan iedereen kan genieten, of het nu voor de lol is of dat je voor geld speelt. 

Technologie heeft het makkelijker dan ooit gemaakt voor absolute beginners om het spel onder de knie te krijgen. Er is een ongelooflijk aanbod van coaching apps en sites voor waar je kunt online poker spelen en om te oefenen wat je geleerd hebt. 

Poker basics 

Er bestaan een dozijn verschillende varianten op het pokerspel, maar de regels zijn grotendeels dezelfde. Welk spel je ook speelt, normaal gesproken is de winnaar diegene met de hoogste hand bij de “showdown”, het eindmoment waarop alle kaarten worden getoond. 

De hoogste hand behaal je met de royal flush: aas, heer, dame, boer, tien in dezelfde kleur. Daarop volgt de straight flush van 5 kaarten met opeenvolgende waarde in dezelfde kleur. Vier gelijken of “four of a kind” volgt dan, bijvoorbeeld vier azen. Bij een full house heb je één maal drie gelijken en daarbij ook nog eens een paar. Een flush betekent dat je 5 kaarten hebt in dezelfde kleur, en bij een straight gaat het om 5 opeenvolgende kaarten waarbij de kleur van geen tel is. Dan volgen nog 3 gelijken, 2 paren en 1 paar. Heb je geen enkele combinatie, dan nog kun je het spel winnen door de waarde van je kaarten bij elkaar te tellen. 

De meeste poker spellen hebben twee inzetrondes, die in het Engels ook wel “big blind” en “small blind” genoemd worden. Bij de eerste inzetronde handelt het zich meestal nog om een klein bedrag. Het dient slechts om een beginpot te vullen en ook een beetje als stimulans om verder te spelen, want je kunt na deze inzet nog je kaarten ruilen voor iets beters.  

Beslis je om verder te spelen, dan volgt een tweede inzetronde nadat iedereen 0 tot 5 kaarten heeft geruild. Nu kan het werkelijk spannend worden want de bedragen om verder te spelen kunnen hoog oplopen. In tegenstelling tot de films is er meestal wel een realistische limiet op wat je kunt inzetten. Dit is ook het fameuze moment waarop je kunt bluffen. 

Soorten poker die ideaal zijn voor beginners 

De best bekende variant van het pokerspel is Texas Hold’Em die met 5 kaarten gespeeld wordt. Dat is de versie die je meestal in de films ziet. Deze is zeker geschikt voor beginners. 

Omdat 3 card poker uitsluitend tegen de bank gespeeld wordt, is het een uitstekend leermiddel. Doordat je slechts met 3 kaarten speelt in plaats van vijf zijn de handwaarden anders. De spelletjes gaan ook veel sneller. 

Een ander spel dat goed geschikt is om poker te leren, is Video poker. In dit geval speel je ook zonder tegenstanders maar tegen een gokautomaat met een beeldscherm. De meeste versies zijn met 5 kaarten en ook verder toont het spel veel gelijkenis met Texas Hold’Em. 

Andere pokervarianten zonder medespelers zijn onder andere Carribean Stud en Deuces Wild. Verder vermeldenswaardig zijn Carribean Stud Poker en Pai Gow poker dat van Chinese origine is en oorspronkelijk met Mahjong blokjes gespeeld werd. 

Keep Exploring
Promotiemateriaal: nodig of slecht voor het milieu?